Hoppa till huvudinnehållet

Insändare: En annan budget, en annan framtid för Bengtsfors

Publicerad:
Reporter Thomas Wallin
Thomas Wallin
thomas.wallin@dalslanningen.se
Lena Grönlund och Stein Begby ställer frågor inför budgetbeslutet i Bengtsfors nästa vecka.
Lena Grönlund och Stein Begby ställer frågor inför budgetbeslutet i Bengtsfors nästa vecka.

Budget. Nu har M, C, KD och SD (och en politisk vilde) bestämt sig för vilken budget de vill att Bengtsfors ska leva med 2022.

”God ekonomisk hushållning” är ledstjärnan. Vad det innebär i praktiken framgår inte eftersom förslaget inte är så mycket mer än ett kalkylark med rubriker som ”Besparing förskola/fritidshem” eller ”Chefsberedskap (enligt [förvaltningens] förslag)”.

Kolaregården fanns ursprungligen inte med eftersom den förutsattes vara nedlagd. Men eftersom den planen inte har gått i lås än så fick det bli ett tillägg på 2,5 miljoner för första halvåret 2022. Sen ska det vara klart.

En annan justering i sista stund var 100 000 till gatubelysning. Vi som vandrar i mörkret gläds och hoppas på upplysning redan i år eftersom det ser ut att bli ett överskott på 17 miljoner 2021. Vi har ju råd.

Socialdemokraterna har ett annat budgetförslag. Vi har ju våra käpphästar: avgiftsfri kulturskola, Kolaregården kvar, ökad personaltäthet i äldreomsorgen m.m. Biblioteken får tillbaka de 500 000 som sparades bort 2021 och vi vill inte se några mer besparingar på skola och förskola.

Vi har besparingsförslag (ca 8 miljoner) men också rejäla satsningar/utökningar. Vi behåller resultatkravet på 1procent eftersom RUR – kassakistan - är full och vi hellre vill investera i mänskliga resurser än lägga pengar på hög.

Slutresultatet blir ändå plus 1,1 miljoner.

Med budgeten väljer vi väg. Årsbokslutet visar om vi navigerade rätt. Skolan dras t.ex. med underskott trots förbättrade resultat. Att lägga ytterligare besparingar på verksamheter som visar underskott tycker vi är fel tänkt. Om man misskött ekonomin kan det vara befogat, men skolan har tvärtom förbättrat precis de resultat som politikerna frågar efter!

Det ska bli spännande att se vilken budget Kommunfullmäktige röstar på den 6 december. Morot eller piska?

Lena Grönlund (S)

Stein Begby (S)

Artikeltaggar

BengtsforsInsändareKommunfullmäktigeLena GrönlundSocialdemokraternaStein Begby

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.