I dag är sista dagen att föreslå din Dalslandshjälte

Nyheter
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Dalslandshjälte nummer ett var Sven-Ove Antonsson som hyllades för sina insatser i Ärtemarks IF. Han uppvaktades med prischeck, diplom och blommor av Sofia Falkman, Dalslands Sparbank och Thomas Wallin, Dalslänningen.
Foto: Tommy Löfgren, Tommy Lofgren
I dag, 30 november är det sista dagen att föreslå de Dalslandshjältar som kommer att uppmärksammas av Dalslands Sparbank och Dalslänningen under nästa år.
Nomineringen sker digitalt på sajten viardalsland.se
Där skriver man uppgifter och motivering för den som föreslås.
Hittills i år har tio mottagare uppmärksammats, vilket knappast undgått Dalslänningens läsare i de reportage från utdelningarna som gjorts.

Mottagarna fick utöver äran ta emot en prischeck på 10 000 kronor av Dalslands Sparbank vilket hänger samman med bankens 150-årsfirande.

Året började med att Sven-Ove Antonsson i Ärtemark prisades. Sedan följde nio till.

Priserna som delats ut avser 2020 eftersom pandemin försenade firandet av bankens 150-årsjubileum.

Dessa fick priset:

1. Sven-Ove Antonsson, Ärtemark

Dalslandshjälte nummer ett Sven-Ove Antonsson gratuleras för sina insatser i Ärtemarks IF av Sofia Falkman, Dalslands Sparbank.
Foto: Tommy Löfgren, Tommy Lofgren

2. Stefan Dahl, Högsäter

Stefan Dahl, vill var med och utveckla Högsäter, är en Dalslandshjälte. Sofia Falkman, Dalslands Sparbank överlämnade check, diplom och blommor.
Foto: Tommy Löfgren

3. Lena Hansson, Färgelanda

Lena Hansson, Horntvetens gård utanför Högsäter fick många nominerar till utmärkelsen Dalslandshjälte. I onsdags uppvaktades hon av Sofia Falkman, Dalslands Sparbank, och Thomas Wallin, Dalslänningen.
Foto: Tommy Löfgren

4. Anna Wessman Karlsson, Svalungebyn, Mellerud

Anna Wessman Karlsson är bland mycket annat en av landets få examinerade beridare. Hemma i Svalungebyn byggde hon för fem år sedan ett ridhus som betyder mycket för verksamheten. Hon blev Dalslandshjälte under 2020.
Foto: Tommy Löfgren

5. Annika Henke, Ed

Thomas Wallin, Dalslänningen, och Sofia Falkman, Dalslands Sparbank uppvaktade Annika Engen Henke, mitten, med utmärkelsen Dalslandshjälte 2020.
Foto: Tommy Löfgren

6. Fredrik Sköld, Mellerud

Sofia Falkman, Dalslands Sparbank, och Fredrik Sköld, Melleruds Trollingklubb, som fick utmärkelsen Dalslandshjälte 2020.
Foto: Tommy Lofgren

7. Johan och Rose Magnusson, Råggärd

John och Rose Magnusson är glada och positiva människor snara att hjälpa andra. De utsågs till Dalslandshjältar 2020.
Foto: Tommy Lofgren

8. Emelie Hjoberg, Högsäter

Som Dalslandshjälte 2020 fick Emelie Hjoberg, prischeck, diplom och blommor, när hon uppvaktades av Thomas Wallin, Dalslänningen, och Sofia Falkman, Dalslands Sparbank.
Foto: Tommy Lofgren

9. Hans Eriksson, Ed

Hans Eriksson, mitten, har efter en mångårig lärargärning i Ed, nominerats och utsetts till Dalslandshjälte 2020. Han uppvaktades av Thomas Wallin, Dalslänningen, och Sofia Falkman, Dalslands Sparbank.
Foto: Tommy Lofgren

10. Sandra Tordardottir, Nössemark

Sandra Tordadottir uppvaktades av Sofia Falkman, Dalslands Sparbank och Thomas Wallin, Dalslänningen med prischeck, blommor och diplom när hon utsetts till Dalslandshjälte 2020.
Foto: Tommy Lofgren

Massor av hjältar

Men det finns många fler som kan få priset, och åtskilliga förslag har strömmat in till banken. Men kanske finns det några kvar att föreslå i sista minuten.

– Det finns massor av hjältar i Dalsland. Människor som gör det där lilla extra till glädje eller nytta för andra och sin omgivning. Nu ska vi hitta dem med Dalslänningarnas hjälp och ge dem diplom och pris, säger en entusiastisk Sofia Falkman, marknadsansvarig på Dalslands Sparbank.

När banken fyllde 150 år avsattes inte mindre än 400 000 kronor som under fyra år kommer att delas ut till Dalslandshjältar.

Aktiviteten sker i samarbete med tidningen Dalslänningen, och efter att en jury valt ut mottagarna kommer de att presenteras i tidningen och på webben.

Åter till bygden

Dalslands Sparbank fick tidigare överta Föreningsbankernas fond i Dalsland som Hushållningssällskapet i Väst förvaltade. Kravet var att pengarna ska gå tillbaka till bygden. Det ligger också helt i linje med hur banken tänker.

– Vi Dalslänningar hjälper varandra vare sig det gäller på jobbet, i vardagen eller föreningen. Vad vore Dalsland utan våra hjältar? säger Sofia Falkman och förklarar att banken haft tankar på projektet i många år.

Tio hjältar per år

Varje år kommer 100 000 kronor att sättas av till årets hjältar. Tio nominerade hjältar väljs ut av en jury från Dalslands Sparbank och Dalslänningen. Hjältarna tilldelas utmärkelsen ”Dalslandshjälte”, får ett diplom inte minst 10 000 kronor för hjälteinsatsen man gjort för någon.

Nomineringen är enkel och sker digitalt eller via ett brev. Det viktiga är att alla uppgifter om mottagare och uppgiftslämnare finns med samt en motivering av varför personen bör utses till Dalslandshjälte och att anmälan är gjord senast den 30 november.

Sofia Falkman och Magnus Olsson, VD för Dalslands Sparbank är glada över att banken kan uppmärksamma de många hjältar som finns i Dalsland.
Foto: Tommy Löfgren

Så nominerar man

Nomineringen sker digitalt på sajten viardalsland.se. Där skriver man uppgifter och motivering för den som föreslås. Det går även att posta nomineringen ifylld med samma uppgifter till banken på Dalslands Sparbank, Dalslandshjältar, Box 33, 464 21 Mellerud. Ansökningstiden i första omgången är till den 30 november i år.

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.