Hoppa till huvudinnehållet

Notan växer: Så mycket dyrare blir matsal och kök

Publicerad:

Nu står det klart hur stor den ökade kostnaden blir i skolköksprojektet vid Hagaskolan i Dals-Eds kommun. Byggnationen av kök och matsal blir 1,9 miljoner dyrare, med anledning av bland annat rivningskostnaden.

I början av november meddelade entreprenören att byggnationen av ett nytt kök samt matsal kommer att bli 1,9 miljoner kronor dyrare jämfört med den tidigare uppskattade kostnaden.

Slutserverat i bespisningen - matsalen faller för grävmaskinernaHagaskolans matsal rivs

Fördyringen beror bland annat på kostnader för projektering samt rivning.

– Det är mycket pengar. Det är klart att det finns gränser för hur mycket vi kan satsa i det här, men detta hanterar vi, säger Martin Carling (C), kommunstyrelsens ordförande i Dals-Eds kommun.

33 miljoner kronor

Fördyringen innebär att den totala kostnaden av projektet i nuläget landar på 33 184 000 kronor.

Förutsatt att inga tilläggsarbeten beställs från kommunen, så är priset fast och inga ärtor såsom ändring och tilläggsarbeten kan tillkomma.

Kommunstyrelsen beslutade nyligen att 1,6 miljoner kronor av fördyringen ska finansieras genom fastighetsförvaltarens redan beslutade investeringsbudget. Det kommer att kräva vissa omstruktureringar samt att en del andra investeringar senareläggas.

Rivningskostnaderna om 305 000 kronor ska hanteras genom fastighetsförvaltarens driftsbudget 2021.

Bygget ska vara klart till höstterminen 2022.

Hagaskolans kök och matsal

Bakgrund:

I november 2020 beslutade kommunfullmäktige att ge klartecken för ett nytt kök samt renovering av skolmatsalen. Byggnaden räknades som en kulturhistorisk värdefull byggnad och är utpekad som särskilt värdefull i kommunens byggnadsinventering 2013.

Efter att bland annat hussvamp påträffades i huset när arbetena startade, beslutade kommunstyrelsen i september att istället riva matsalen. En helt ny matsal i mer modern tappning, som harmonierar med den nybyggda köksdelen, ska byggas.

Artikeltaggar

Bostad och byggenDals-Eds kommunDals-Eds kommunEdHagaskolanMartin CarlingPolitikSkola och utbildning

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.