Hoppa till huvudinnehållet

Första kvinnliga statsministern – lokala röster: ”Oerhört stort”

Publicerad:
Magdalena Andersson valdes på måndagen till Sveriges första kvinnliga statsminister. Till höger syns Per-Erik Norlin och Paula Holmqvist i en high-five, Ulla Börjesson och Per Eriksson.
Magdalena Andersson valdes på måndagen till Sveriges första kvinnliga statsminister. Till höger syns Per-Erik Norlin och Paula Holmqvist i en high-five, Ulla Börjesson och Per Eriksson.

På måndagen valde riksdagen, återigen, Magdalena Andersson (S) till ny statsminister.

Magdalena Andersson (S) efter måndagens statsministeromröstning i riksdagen.
Magdalena Andersson (S) efter måndagens statsministeromröstning i riksdagen. Foto: Jessica Gow/TT

– Äntligen! säger Paula Holmqvist, socialdemokratisk riksdagsledamot från Dals-Ed.

– Det känns bra att vi äntligen fått en kvinnlig statsminister när vi samtidigt firar 100 år av demokrati i Sverige. Det är oerhört stort, fortsätter hon.

Paula Holmqvist (S), riksdagsledamot från Dals-Ed, är mycket nöjd över valet av Magdalena Andersson som landets första kvinnliga statsminister.
Paula Holmqvist (S), riksdagsledamot från Dals-Ed, är mycket nöjd över valet av Magdalena Andersson som landets första kvinnliga statsminister. Foto: Tommy Löfgren

Många utmaningar

Magdalena Andersson har många viktiga utmaningar framför sig, menar Paula Holmqvist.

– Det handlar om att ta tag i välfärden, jobben, jämställdhet och miljön. Det finns så många viktiga frågor.

På vilket sätt, menar du, kommer Magdalena Andersson att bli en bra statsminister?

– Magdalena är oerhört kompetent, vilket hon redan visat i sin roll som finansminister. Jag har stora förhoppningar och förväntningar på henne. Hon och den enpartiregering som hon ska leda måste visa att hela landet, från norr till söder, ska fungera. Det ska finnas jobb för alla samtidigt som vi ställer om miljömässigt, säger Paula Holmqvist.

Eriksson: ”Min favorit”

Per Eriksson är oppositionsråd för S i Bengtsfors kommun och gruppledare för partiet lokalt.

Per Eriksson, (S) i Bengtsfors, berättar att Magdalena Andersson hela tiden varit hans favorit till att efterträda Stefan Löfven som statsminister.
Per Eriksson, (S) i Bengtsfors, berättar att Magdalena Andersson hela tiden varit hans favorit till att efterträda Stefan Löfven som statsminister. Foto: Conny Hultgren

– Magdalena Andersson har varit min favorit att efterträda Stefan Löfven som statsminister. Hon är en person som står upp för rättvisa och välfärd, en bra företrädare för vårt parti helt enkelt. Jag ser det som positivt att Socialdemokraterna nu blir själva i regeringen. Jag hoppas och tror att Magdalena kan vara en förebild för tjejer och kvinnor, och inspirera till att fler kvinnor engagerar sig i politiken. Vilket är något som jag välkomnar, säger Per Eriksson.

Norlin: "Viktig förebild"

Hans kollega i Dals-Ed, Per-Erik Norlin, är inne på samma linje.

Per-Erik Norlin, (S) i Dals-Ed, menar att Magdalena Andersson kommer att bli en viktig förebild för kvinnor ute i hela det svenska arbetslivet.
Per-Erik Norlin, (S) i Dals-Ed, menar att Magdalena Andersson kommer att bli en viktig förebild för kvinnor ute i hela det svenska arbetslivet. Foto: Conny Hultgren

– Det här är jättebra och kul. Magdalena Andersson är tydlig, rak och vass i debatter och det kommer att bli en spännande tid inför valet. Det är på tiden att vi får Sveriges första kvinnliga statsminister. Jag tror att det här innebär att fler kvinnor kommer att kräva större plats och kräva sin rätt ute i arbetslivet. Magdalena Andersson kommer att vara en förebild som spränger gränser, säger han.

Börjesson: ”Kompetent”

Per Eriksson och Per-Erik Norlins kollega i Färgelanda, Ulla Börjesson, välkomnar också nyheten.

Ulla Börjesson, (S) i Färgelanda, har höga förväntningar på Magdalena Andersson.
Ulla Börjesson, (S) i Färgelanda, har höga förväntningar på Magdalena Andersson. Foto: Helena Lindgren

– Det känns väldigt positivt. Magdalena Andersson är en kompetent person, det har hon visat som finansminister. Jag hoppas att hon på ett bra sätt ska leda Sverige framåt och att hon leder oss socialdemokrater till en valseger 2022, säger hon.

Vilka förväntningar har du på henne?

– Att hon driver välfärds- och trygghetsfrågorna hårt med vård, skola och omsorg i fokus och att hon för partiet lite mer till vänster, säger Ulla Börjesson.

Artikeltaggar

Magdalena AnderssonPaula HolmqvistPer ErikssonPer-Erik NorlinPolitikStefan LöfvenSverigeUlla Börjesson

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.