Hoppa till huvudinnehållet

27 personer vill bli Åmåls nya kommundirektör

Publicerad:
I mars 2019 presenterade kommunstyrelsens ordförande Michael Karlsson (S) Anders Sandén som Åmåls nya kommundirektör. Tjänstgöringstiden blev dock kort. Redan efter ett och ett halvt år på posten tvingades Sandén bort från tjänsten. Nu söker kommunen hans efterträdare.
I mars 2019 presenterade kommunstyrelsens ordförande Michael Karlsson (S) Anders Sandén som Åmåls nya kommundirektör. Tjänstgöringstiden blev dock kort. Redan efter ett och ett halvt år på posten tvingades Sandén bort från tjänsten. Nu söker kommunen hans efterträdare. Foto: Andreas Dagström

Coronapandemin har lett till att rekryteringen av Åmåls nya kommundirektör har dragit ut på tiden. Någon gång före jul räknar kommunen med att kunna presentera en kandidat bland de 27 personerna som har sökt tjänsten.

– Vi är nöjda med urvalet, säger Michael Karlsson (S), kommunstyrelsens ordförande.

”Med Åmåls kommuns bästa för framtiden kommer du att leda ett strategiskt och visionärt utvecklingsarbete där samverkan med kommuner och näringsliv inom Västra Götaland och på nationell nivå kommer vara viktig”. Så inleddes presentationen av uppdraget för Åmåls nya kommundirektör, i den jobbannons som låg ute under september månad.

Och intresset för att ta sig an uppdraget att bli Åmål lommuns högste chef på tjänstemannasidan har varit relativt stort. 27 personer har sökt tjänsten, 19 män och åtta kvinnor.

– Det är många bra kandidater som har sökt tjänsten. Vi är nöjda med urvalet, säger Michael Karlsson (S), kommunstyrelsens ordförande.

Förhoppningen är att kunna presentera en slutkandidat i december någon gång, före jul.

– Vi har gjort ett första urval och intervjuat ett antal personer, säger Michael Karlsson.

Många från Västsverige

Merparten av kandidaterna är hemmahörande i Västsverige, varav ett par redan är bosatta i Åmål. Även många värmlänningar har sökt tjänsten.

Enligt jobbannonsen ses tidigare uppdrag som kommundirektör, vd eller annat uppdrag som arbetsgivaren bedömer som likvärdigt som meriterande.

Fem av kandidaterna jobbar eller har tidigare jobbat som kommundirektör, varav två har varit tillförordnade kommundirektörer.

Flera av kandidaterna har tidigare erfarenhet av höga poster, från det privata näringslivet, inom den offentliga sektorn eller bådadera. Flera kandidater har vd-uppdrag i dag.

Kandidaternas meriter och erfarenheter spänner över ett stort område. Allt från IT-chefer, till presschefer, socialchefer, ekonomichefer, tidigare militärer, rektorer och lärare finns bland de sökande.

Kommunen kritiserades

Kommunen fick skarp kritik från oppositionen vid den senaste kommunchefsrekryteringen, då Anders Sandén tilldelades posten efter en kort rekryteringsprocess. Rekryteringen sköttes då av rekryteringsbyrån Tarasso, vilket gav begränsad insyn, menade oppositionen.

– Vi har mycket erfarenhet i kommunen så vi har valt att sköta det på egen hand den här gången, säger Michael Karlsson.

Rekryteringsarbetet leds nu av kommunens personalchef Per Ljungberg.

Den politiska rekryteringsgruppen består av kommunstyrelsens arbetsutskotts ordinarie ledamöter, samt Ove Kaye från Sverigedemokraterna

– SD är det största oppositionspartiet, så därför tyckte vi att de också ska vara med, säger Michael Karlsson.

Tvingades bort

Efter bara ett drygt år på posten tvingades den tidigare kommunchefen Anders Sandén bort i september förra året. Detta efter Uppdrags gransknings uppgifter om affärer med Peab under Anders Sandéns tid som kommunstyrelsens ordförande i Sigtuna.

Den tidigare biträdande kommundirektören Jan-Erik Samuelsson gick då in och fungerar fortfarande som tillförordnad kommundirektör.

Att rekryteringen har dragit ut på tiden beror på coronapandemin, menar Michael Karlsson.

– Att intervjua kandidaterna på länk är inte önskvärt, säger han.

Artikeltaggar

ArbeteJan-Erik SamuelssonMichael KarlssonPer LjungbergPolitik

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.