Insändare: Tappa inte greppet om alkoholen på landsbygden

Insändare
PUBLICERAD:
Författarna av inlägget är kritiska till planerna på gårdsförsäljning av alkoholdrycker.
Foto: Christine Olsson

Den pågående utredningen om gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker ska snart presenteras för regeringen.

Det argumenteras högt och lågt om varför vi ska införa denna typ av privatiserad försäljning i Sverige. Det ska gynna näringslivet på landsbygden och det finns heller ingen anledning att tro att alkoholkonsumtionen skulle öka. Sägs det. Dock tycks det saknas vidare reflektion i dessa argument.

Aktuell fråga är alkoholpolitisk och Sverige står idag för en restriktiv sådan. Väljer regeringen att släppa på denna ståndpunkt är risken överhängande stor att Sverige kommer gå mot en mer liberal alkoholpolitik framöver, där Systembolagets monopol helt försvinner. I praktiken skulle detta innebära att vi inom loppet av några år har alkoholförsäljning i varje matbutik.

Hur skulle det se ut?

Utifrån hur vi människor fungerar vet vi att när tillgänglighet av något ökar, ökar även användningen av detsamma. Svenska studier har de senaste åren visat att vi har 1 000 000 vuxna invånare med riskabel alkoholkonsumtion och beroende i Sverige. Detta innebär var femte vuxen person. Uppskattningsvis har 300 000 av dessa invånare ett skadligt bruk och ungefär 50 000 invånare har kontakt med missbruk- och beroendevården. Detta är invånare som har behov, precis som vilken annan invånare som helst. Behov av en trygg omgivning.

En trygg omgivning utan onödig exponering av det gift som tagit över och förstör deras liv.

Dessa invånare, precis som alla andra, har rätt att få stöd och hjälp för att kunna upprätta eller återupprätta ett lyckligt och meningsfullt liv.

Rambolls studie om alkoholens kostnader, som presenterades 2019, visar att de alkoholrelaterade vårdtillfällena kostade samhället 7,4 miljarder kronor under 2017, vilket kan omvandlas till lönekostnaden för ca 14 500 sjuksköterskor. Utöver detta innebar alkoholen stora kostnader för socialtjänstens arbete i ärenden där det förekom alkoholproblematik. Det stöd som ges personer med alkoholproblematik är livsviktig, för dem själva och för deras nära och kära. Men det räcker inte så. Vi behöver vara med och forma samhället så att det ger denna målgrupp en ärlig chans. Annars spelar det ingen roll hur mycket pengar vi satsar på beroendevård. I slutändan är det alltid åter i samhället som dessa personer ska leva och verka.

Det är dags att vi börjar ta alkoholproblematiken på allvar och förstår att den är en allt för stor del av vårt samhälle. Redan innan vi har tappat greppet om alkoholtillgängligheten.

Hanna Myhrfeldt

Gunilla Blad

Länsnykterhetsförbundet Västra Götaland Brukarrådet Västra Götaland

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.