Hoppa till huvudinnehållet

Ställer om skogsbruket med björk istället för gran

Publicerad:
Magnus Larsson och Jesper Johansson är båda jägare och måna om att det finns älgmat. Foto: Britt-Marie Erlandsson

En avverkad skogsfastighet i Steneby blev starten på en omställning av skogsbruket för Jesper Johansson, Närsidans gård.

– Björkarna var så långt gångna så jag ville prova något annat, det hade varit tråkigt att plantera, säger Jesper Johansson .

Traditionen att odla barrskog är stark i Sverige men det hotar den biologiska mångfalden och viltet försvinner. Jesper Johansson köpte en avverkad skogsfastighet i Steneby och där hade björkarna hunnit växa i 5-10 år. Viltet hade börjat komma tillbaka och det gjorde att han började tänka i nya banor. Det skulle röjas och lövträd skulle sparas. Magnus Larsson, som jobbar med skogsbruket på Närsidans gård, började röja i våras och fortsatte under hösten. Naturkämpen Ingvar Arvidsson noterade hans arbete och blev positivt överraskad.

Röjde selektivt

– Han röjde selektivt, röjde fram produktionsträden och lät älgmaten vara kvar, rönn, sälg och asp som älgen är mest intresserad av. Det gynnar också fågelliv och insektsliv, säger han.

Magnus Larsson, Ingvar Arvidsson och Jesper Johansson möttes och diskuterade skogsbruk.
Magnus Larsson, Ingvar Arvidsson och Jesper Johansson möttes och diskuterade skogsbruk. Foto: Britt-Marie Erlandsson

– Ofta röjer man fel och tar bort allt löv. Det finns en monokultur av gran men då får man en helt död skog. Det finns inget liv där, inga blommor, ingen nektar och pollen, inga fåglar eller insekter. Den biologiska mångfalden kvävs, säger Arvidsson.

Väckarklocka

För Jesper Johansson blev det hela en väckarklocka och han började fundera på gårdens övriga skogsbruk.

– Jag kommer inte att ha rena granbestånd mer. Jag fortsätter att plantera gran delvis men det går mot blandbestånd. Jag kommer att ställa om skogsbruket stegvis.

Möbelindustrin

Skogsindustrin i Sverige har inte satsat på björktimmer som de gjort i Finland. Där får man bra betalt för björken som går till möbelindustrin. I Sverige blir det till massaved.

Magnus Larsson, van röjare, röjer fram produktionsträden och lämnar kvar älgmaten.
Magnus Larsson, van röjare, röjer fram produktionsträden och lämnar kvar älgmaten. Foto: Britt-Marie Erlandsson

Jesper Johansson har blivit nyfiken på björken som har en kortare omloppstid, de växer mycket snabbare.

– Jag testade att plantera björk ifjol våras. Jag satte 1500 plantor. Det blir spännande att följa, säger han.

Artikeltaggar

ÄlgIngvar ArvidssonJesper JohanssonNyheterSkogsbrukStenebySteneby

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.