Hoppa till huvudinnehållet

Årets företagare slår ett slag för miljön: ”Superstolt”

Publicerad:
Niklas Jansson är årets företagare i Färgelanda.
Niklas Jansson är årets företagare i Färgelanda. Foto: Johan Lindahl

Årets företagare i Färgelanda heter Niklas Jansson och driver Dagsholms golfbana i Ellenö. Med stort miljötänk har han byggt upp en högklassig anläggning med små resurser.

– En leende besökare ger mig så mycket, säger han.

– Det här var överraskande, men jag är superstolt, sa Niklas Jansson själv med diplom, blombukett och statyett i handen.

Priset delades ut i centrumhuset i Färgelanda av Företagarna och kommunalrådet Tobias Bernhardsson.

– Det har varit en resa. Efter många år på SAAB, där vi fick vända på varenda krona, tog jag med mig kunskapen att driva med minimalism in i golfen. Och med det går miljötänket hand i hand.

Att golfbanan i februari blev utsedd till Europas gästvänligaste golfbana är ett av de starkaste minnena från året.

– En leende besökare eller medlem ger mig så mycket. Och om de inte har ett leende försöker man få till ett, säger Niklas Jansson.

Han brinner för miljön och sedan i somras arbetar han för att främja den biologiska mångfalden på och omkring banan. Tjockruffen bearbetas för att få örter och blommor att växa, och i den nya insektsparken ska pollinerande insekter hitta en naturlig livsmiljö.

Europas gästvänligaste golfbana i fint skick till premiären
Niklas Jansson driver Dagsholms golfbana i Ellenö.
Niklas Jansson driver Dagsholms golfbana i Ellenö. Foto: Johan Lindahl

Så här löd motiveringen:

”Hållbarhet och lokal förankring utmärker Niklas Jansson och Dagsholm Golf AB. Med ett stort engagemang för bygden, med ett miljötänk och långsiktighet är golfbanan idag ett flaggskepp som sätter Färgelanda kommun på kartan. Banan drar idag medlemmar och besökare från både när och fjärran. Sedan övertagandet i nya bolaget Dagsholm Golf AB har Niklas Jansson tillsammans med sina medarbetare byggt upp en fullfjädrad anläggning med fina banor, restaurang och ett välrenommerat värdskap. Under året har anläggningen utnämnts till Europas gästvänligaste golfbana, av organisationen Golfhäftet. En ambassadör och en förebild för företagare och invånare i Färgelanda”.

Årets företagare har korats på lokal nivå sedan 1980-talet. Sedan 2007 går de lokala vinnarna vidare till regionala och nationella finaler, där de tävlar om titeln som Årets företagare i Sverige.

Artikeltaggar

FärgelandaFöretagarnaNäringslivNiklas JanssonTobias Bernhardsson

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.