Hoppa till huvudinnehållet

Regeringskrisen får lokala följder – folkhögskolan kan ej starta kockutbildning

Publicerad:
Reporter Conny Hultgren
Conny Hultgren
conny.hultgren@dalslanningen.se
En helt ny yrkesutbildning för kockar var planerad på Dalslands Folkhögskola i Färgelanda. Men nu blir det inget av med den efter regeringskrisen.
En helt ny yrkesutbildning för kockar var planerad på Dalslands Folkhögskola i Färgelanda. Men nu blir det inget av med den efter regeringskrisen. Foto: Charlotte Ferneman

Regeringskrisen får omedelbara lokala konsekvenser i Dalsland.

– Vi går miste om ungefär 2 miljoner kronor extra eftersom regeringens budget nu inte kommer att kunna gå igenom i riksdagen. Därför kan vi inte starta den yrkesutbildning för kockar som vi hade tänkt oss. Jag är besviken, säger Tomas Rydsmo, rektor på Dalslands Folkhögskola.

Andersson avgår – siktar på snabb comeback

Onsdagens många dramatiska politiska händelser på riksplanet fick genast lokala följder i Dalsland. När det stod klart att Centerpartiet inte skulle rösta för regeringens budget såg Tomas Rydsmo planerna på en ny yrkesutbildning på Dalslands Folkhögskola grusas.

Tomas Rydsmo är rektor på Dalslands Folkhögskola.
Tomas Rydsmo är rektor på Dalslands Folkhögskola. Foto: Privat

– Jag är besviken på att riksdagen och Centerpartiet inte ställde sig bakom regeringens budgetförslag. Regeringen skulle göra en extrasatsning på landets folkhögskolor som hade gett oss på Dalslands Folkhögskola 2 miljoner kronor extra. Vi hade kunnat starta två helt nya kurser, bland annat en viktig yrkesutbildning för kockar i Färgelanda och ytterligare en årskurs för socialpedagoger på vår enhet i Trollhättan, säger Tomas Rydsmo.

Miljoner från regionen

Samtidigt har Västra Götalandsregionen fattat beslut om en satsning på totalt 140 miljoner kronor till regionens folkhögskolor. Av dessa pengar får Dalslands Folkhögskola cirka 7 miljoner kronor. Något Tomas Rydsmo välkomnar.

Dalslands Folkhögskola i Färgelanda.
Dalslands Folkhögskola i Färgelanda. Foto: Helena Lindgren

– Det är ungefär den summa vi har äskat och planerat för. Och det är väldigt positivt att vi får de här pengarna. Det är lite mer än det brukar vara. För oss innebär det att vi kan säkerställa den verksamhet vi har med bland annat våra yrkesutbildningar Dalslandsguide och äventyrsguide. En annan intressant utbildning är vår relativt nystartade kurs Det goda livet, som riktar sig till grupper som vill flytta från storstad till landsbygd, säger Tomas Rydsmo.

– Men om vi hade fått extrapengarna från staten så hade vi även kunnat göra en utökad satsning på folkhögskolan. Så blir det alltså nu tyvärr inte, fortsätter han.

Så många elever går på skolan

På Dalslands Folkhögskola i Färgelanda studerar cirka 100 elever och på folkhögskolans enhet i Trollhättan finns totalt 180 elever.

Efter besparingskrav fanns det hösten 2019 ett förslag om att flytta Dalslands Folkhögskola i Färgelanda till enheterna som då fanns i Bengtsfors, Åmål, Mellerud, Vänersborg och Trollhättan. Förslaget mötte stort motstånd och i januari 2020 blev det klart att skolan fick vara kvar.

Glädjande besked: Folkhögskolan blir kvar i Färgelanda

Artikeltaggar

BudgetarDalslands folkhögskolaFärgelandaRiksdagenSkola och utbildningTomas Rydsmo

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.