Hoppa till huvudinnehållet

Försäkringsbolag: Höga elpriser kan leda till ökning av bostadsbränder

Publicerad:
Foto: Johan Nilsson/TT

Höga elpriser får fler att elda i kamin. I ny undersökning uppger en av fem att de kommer elda mer i kaminen den här vintern än tidigare.

Men det kan i sin tur leda till fler bostadsbränder.

Under december och januari tar SOS alarm emot fler samtal om bostadsbränder än under resten av året.

I Värmlands län handlar det om en 37-procentig ökning under vintermånaderna, larmcentralen räknar med att få in omkring sex samtal i veckan.

Eftersom vi nu går in i årets brandfarligaste säsong varnar If för riskerna med ökad eldning. Enligt en undersökning genomförd av försäkringsbolaget, uppger en av fem att de kommer elda mer i kaminen den här vintern – på grund av höga elpriser.

Enligt statistik från MSB har var åttonde bostadsbrand börjat i eldstad eller värmepanna under de senaste tre åren.

– Nu inleds den tid på året då allra flest bränder inträffar. Ju kallare det blir ute, desto fler bränder inne. Många kommer att elda i sina kaminer. Felaktig eldning kan lätt leda till brand eller soteld, säger Jenny Rudslätt, skadechef på If i ett pressmeddelande.

Hon fortsätter:

– Skulle olyckan vara framme är det viktigt att det finns en brandsläckare nära till hands, så att man har en chans att släcka innan branden hunnit sprida sig.

Den vanligaste bränderna uppstår dock i samband med matlagning i kastrull eller stekpanna. Bland annat när matolja eller andra fetter används, men även vid torrkokning.

Anders Klarström, presstalesperson på SOS alarm säger i pressmeddelandet att onödigt många bränder startar just i köket.

– Där finns det mycket som man som privatperson kan tänka på för att minska riskerna. Som att inte lämna spisen utan uppsikt eller ha lättantändliga saker nära spisen där värmen blir hög.

Artikeltaggar

BränderElpriserKonsumentMSBNyheterSOS AlarmVärmlands län

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.