Hoppa till huvudinnehållet

Vänsterpartiet släpper fram Andersson

Publicerad:
Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson (S). Arkivbild.
Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson (S). Arkivbild. Foto: Jessica Gow/TT

V kommer att släppa fram S-ledaren Magdalena Andersson i riksdagens statsministeromröstning, bekräftar V-ledaren Nooshi Dadgostar.

S och V har även nått en uppgörelse om pensionerna.

Vänsterpartiet (V) och Socialdemokraterna bekräftar uppgörelsen på sin hemsida. Där står:

"Nu tar vi nästa steg för att höja pensionerna för dem med lägst inkomster. Vi vill införa ett garantitillägg i bostadstillägget för att förbättra ekonomin för de pensionärer som har det tuffast. Det innebär i praktiken att vi utökar det befintliga konsumtionsstödet i bostadstillägget."

Det kommer, enligt S och V, att innebära att omkring 700 000 pensionärer får upp till 1 000 kronor mer i plånboken varje månad. Det förändrade bostadstillägget kommer att betalas ut från och med den 1 januari 2023.

Förslaget bedöms kosta cirka 7,5 miljarder kronor per år.

Uppgörelsen kan innebära att V släpper fram Magdalena Andersson som Sveriges nästa statsminister. Riksdagens statsministeromröstning hålls i morgon klockan 9.00.

Vänsterpartiet skriver på sin hemsida om hur formerna för ett samarbete med S och MP kommer att se ut efter nästa val.

"För en stabil regeringsbildning behöver de partier som ingår i regeringsunderlaget som tolererar en statsminister ges möjlighet att förhandla med regeringen så att man når en helhet som alla parter kan acceptera. Ingången är att regeringen genom förhandlingar även behöver säkra stödet för budgetpropositionen i riksdagen. Sverigedemokraterna kommer aldrig att ingå i ett underlag för en s-ledd regering", heter det i dokumentet

Peter Wallberg/TT

Lars Larsson/TT

Maria Davidsson/TT

Artikeltaggar

Magdalena AnderssonPolitikSocialdemokraternaVänsterpartiet

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.