Hoppa till huvudinnehållet

Klart: Hon tar över som kommunalråd: ”Måste tro på uppdraget”

Publicerad:
Reporter Johan Lindahl
Johan Lindahl
johan.lindahl@dalslanningen.se
Ann Blomberg är Centerpartiets kommunalrådskandidat.
Ann Blomberg är Centerpartiets kommunalrådskandidat. Foto: Johan Lindahl

Det fanns egentligen aldrig någon annan kandidat till kommunalrådsposten i Färgelanda. I onsdags valdes Ann Blomberg (C) att ta över efter Tobias Bernhardsson (C).

– Om vi inte jobbar åt samma håll kan vi aldrig lösa problemen, säger hon.

Under onsdagens fullmäktige valdes, som väntat, 59-åringen från Högsäter till kommunstyrelsens ordförande, tillika kommunalråd, i Färgelanda kommun.

– Jag är glad, stolt och väldigt ödmjuk över den här uppgiften, säger Ann Blomberg.

Här är centerns kommunalrådskandidat: ”Jag blev jättepaff”

Men trots att hon är rutinerad inom kommunpolitiken är det lite av en doldis som nu ersätter Tobias Bernhardsson. Från att ha varit ersättare i kommunfullmäktige och ordförande i Valbohem blir hon kommunens ledande politiker. Men trots att det är ett digert uppdrag hon står inför känner hon ingen oro.

– Det ligger inte för mig. Man måste tro på uppdraget, så hade jag känt ”nej det här går inte, jag vågar inte”, då hade jag aldrig gått in i det. Är jag orolig eller rädd kan jag inte göra ett bra arbete. När jag väl bestämt mig så jag går jag ”all in”, säger hon.

Att det under flera år varit stormigt i kommunhuset och att kommunen dras med stora ekonomiska problem kommer att ta tid att reda ut. Men det är en förändringsresa som Ann Blomberg vill fortsätta på.

Politikerrockad på ordförandeposter: ”Hoppas utveckla skolorna”

– Situationen är som den är. Det är lite stökigt ibland och då får man känna efter om man kan hantera det. Vi har påbörjat en resa som ska bli spännande att följa men som måste få ta tid. Det känns som att vi har ett bättre utgångsläge än förra året och året innan, säger hon. Men det kommer inte att vara bekymmersfritt redan nästa år, men det kommer att se bättre ut.

Vad tänker du fokusera på?

– Det är kultur- och strukturarbetet som är det viktigaste. Om vi inte får ordning på hur vi jobbar ihop och drar åt samma håll, då kan vi aldrig lösa problemen. Politiker och tjänstemän måste gå hand i hand åt samma håll och förstå varandra. Det kan inte vara en enmansshow, säger hon.

Den 16 december tillträder Ann Blomberg officiellt i rollen.

– Tiden fram tills dess använder jag stenhårt till att skugga Tobias i allt han gör för att få så gott kunskapsläge som möjligt. Det är mycket att sätta sig in i, säger hon.

Var mellan två jobb

Innan hon blev nominerad av Centerpartiet var hon mellan två jobb och hade precis anmält sig som jobbsökande hos Arbetsförmedlingen. Arbetsmarknaden som projektledare såg ljus ut, och hon hade redan hunnit med ett par arbetsintervjuer.

– Men nu blev det det här istället. Blir det ingen fortsättning efter det här året så lär det finnas jobb kvar där ute, säger Ann Blomberg.

I slutändan stod hon som ensam kandidat till posten.

– Det är nog ganska många av våra väljare som inte känner mig. Vi är ett gott gäng i partiet som stöttat Tobias, men man ska vara på rätt plats och tid i livet. När vi såg oss omkring så såg vi egentligen inga andra alternativ. Någon var tvungen att ta den för laget, säger hon.

Artikeltaggar

ArbetsförmedlingenCenterpartietFärgelandaPolitikTobias BernhardssonValbohem

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.