Hoppa till huvudinnehållet

Så kan Dalsland få bättre kommunikationer

Publicerad:
Opinionsgruppen Ett Dalsland på spåret jobbar vidare för bättre kollektivtrafik i Dalsland och fler förbindelser mellan Göteborg och Oslo.
Opinionsgruppen Ett Dalsland på spåret jobbar vidare för bättre kollektivtrafik i Dalsland och fler förbindelser mellan Göteborg och Oslo. Foto: Tommy Löfgren

Opinionsgruppen för bättre kollektivtrafik i Dalsland – Ett Dalsland på spåret jobbar vidare. Vid ett möte i Bäckefors i måndags redovisades arbetet hittills. Bland annat en förstudie på hur en mer genomtänkt och utbyggd användning av järnvägen kan sänka restiden mellan Göteborg, Dalsland och Oslo.

Ett 30-tal personer var på plats i Bäckegården när Veronika Horn, ordförande i opinionsgruppen, redogjorde för arbetet under de tre och ett halvt år som gått sedan gruppen bildades.

Ett 30-tal personer samlades i Bäckefors för att diskutera järnvägsfrågor.
Ett 30-tal personer samlades i Bäckefors för att diskutera järnvägsfrågor. Foto: Privat

Ett resultat av arbetet är en förstudie om hur trafiken ska kunna utvecklas.

– Vi vill bygga vidare på de järnvägsspår som redan finns. De utgör en resurs som vi inte ska kasta bort utan istället utveckla för framtiden, säger Lars-Gunnar Larsson, talesperson för opinionsgruppen.

Lars-Gunnar Larsson (C) Mellerud, är ordförande för lobbygruppen Ett Dalsland på spåret och mycket engagerad i järnvägsfrågor i Dalsland.
Lars-Gunnar Larsson (C) Mellerud, är ordförande för lobbygruppen Ett Dalsland på spåret och mycket engagerad i järnvägsfrågor i Dalsland. Foto: Tommy Lofgren

Det ger låga investeringar, liten miljöpåverkan och låg resursförbrukning när man bygger ut järnvägen. Enligt gruppens förslag i studien är mindre än tio procent av spåren helt ny sträckning.

Bygga tunnlar

Vad som krävs är att ett par tunnlar byggs i Dalsland vid Dals Rostock och Ed och en tunnel, samt en bro på den norska sidan mot Halden. Gruppen ser också fördelar med att använda en upprustad Bohusbana för att förbättra kollektivtrafiken.

Opinionsgruppen anser att restiden Göteborg till Oslo kan kortas från dagens fyra timmar till två och en halv timme.

Martin Carling (C), ordförande i Fyrbodals kommunalförbund, deltog på mötet. Han framhöll att det är viktigt att arbetet kommer i gång på båda sidor av gränsen. Då kan det bli frågan om EU-bidrag på halva kostnaden.

Av politiker var förutom Martin Carling, Per Jonsson (C), Bengtsfors och Morgan E Andersson (C), Mellerud på plats i Bäckegården.

”Vägar framåt”

Britt Bohlin, som bland annat är ordförande i Trafikverkets styrelse kunde bara vara med senare delen av mötet. Ledningen i opinionsgruppen kommer senare att träffa henne och diskutera möjliga vägar framåt.

Det blev också information om andra närliggande frågor. Gunnar Olsson från Brålanda Företagarförening berättade hur de drivit opinion och medverkat till att järnvägsstationen ska återöppnas där inom sju år.

Per Jonsson berättade om den omlastningsterminal från lastbilar till järnvägen som kommer byggas vid Nian strax nordväst om Bäckefors.

Artikeltaggar

Arbetsgruppen Ett Dalsland på spåretBäckeforsBäckegårdenBrålandaBritt BohlinDals RostockGöteborgHaldenJärnvägLars-Gunnar LarssonMartin CarlingTransport

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.