Hoppa till huvudinnehållet

Billingsforsborna vill att det röjs och byggs mer: ”Skyltfönster nummer ett”

Publicerad:
Reporter Britt-Marie Erlandsson
Britt-Marie Erlandsson
britt-marie@dalslanningen.se
Solveig Nettelbo var en av deltagarna som ville se mer seniorbostäder och bostäder på Lövåsen för familjer.
Solveig Nettelbo var en av deltagarna som ville se mer seniorbostäder och bostäder på Lövåsen för familjer. Foto: Britt-Marie Erlandsson

Bostäder och uppsnyggning av samhället är viktiga frågor när Billingsforsborna ger synpunkter på framtidsfrågor. Det framkom när kommunen presenterade svaren på den enkät som gick ut till alla hushåll i Billingsfors i höst.

Att röja fram Billingsfors ur sly och träd står högt på invånarnas önskelista och arbetet är, som Dalslänningen tidigare berättat, igång. Här delar av Bengtsfors kommuns röjarlag.
Att röja fram Billingsfors ur sly och träd står högt på invånarnas önskelista och arbetet är, som Dalslänningen tidigare berättat, igång. Här delar av Bengtsfors kommuns röjarlag. Foto: Conny Hultgren

Hälften av hushållen svarade på enkäten och drygt hälften av dem tycker att det behövs byggas marklägenheter, exempelvis radhus, för uthyrning på orten.

Det finns många åtgärder billingsforsborna vill se för att öka samhällets attraktivitet.
Det finns många åtgärder billingsforsborna vill se för att öka samhällets attraktivitet. Foto: Conny Hultgren

35 procent anser att nya hyreslägenheter inte bör byggas innan Bengtsforshus befintliga lägenheter i stort sett är uthyrda. När det gäller att sälja tomter i attraktiva lägen, som i sluttningarna med utsikt över Laxsjön, som Dalslänningen tidigare berättat om, tror de flesta att det finns en efterfrågan.

Kommunalrådet Stig Bertilsson, m, presenterade svaren från enkäten och ledde mötet.
Kommunalrådet Stig Bertilsson, m, presenterade svaren från enkäten och ledde mötet. Foto: Britt-Marie Erlandsson

Trots att Bengtsforshus rivit 34 lägenheter i Billingsfors finns det idag lika många tomma. Därför diskuteras det att bygga med ett helt annat utbud.

Per Eriksson föreslog en tävling, om vad som ska byggas.
Per Eriksson föreslog en tävling, om vad som ska byggas. Foto: Britt-Marie Erlandsson

– När styrelsen tog beslutet att riva sa vi att vi skulle bygga om det finns behov, typ radhus, sa Per Nilsson, vd Bengtsforshus.

Per Eriksson föreslog att man skulle utlysa en tävling bland byggföretag, för att se vad Billingsfors vill ha. Ett initiativ som är ganska vanligt.

– Marken finns och vatten och avlopp är klart. Förstapriset blir då att du får bygga, sa Per Eriksson.

Många Bilingsforsbor samlades för att ta del av ortens framtidsfrågor.
Många Bilingsforsbor samlades för att ta del av ortens framtidsfrågor. Foto: Britt-Marie Erlandsson

Solveig Nettelbo med flera flaggade för seniorboende centralt samt bostäder för familjer på Lövåsen där det finns vackra tomter. Enligt en av mötesdeltagarna finns det också tomter som tidigare varit tänkt för seniorboende mellan Centrumhuset och före detta IOGT.

Trots att Bengtsforshus rivit 34 lägenheter i Billingsfors finns det idag lika många tomma kvar. Därför diskuteras det att bygga med ett helt annat utbud.
Trots att Bengtsforshus rivit 34 lägenheter i Billingsfors finns det idag lika många tomma kvar. Därför diskuteras det att bygga med ett helt annat utbud. Foto: Tommy Löfgren

Att röja fram Billingsfors ur sly och träd står högt på önskelistan och arbetet är, som Dalslänningen tidigare berättat, igång.

– Vi är medvetna om att det är igenväxt och vi röjer så mycket det går med den lilla styrka vi har. Bruket är stora markägare och vi försöker också att få dem engagerade liksom Göteborgs stift, sa Mats-Åke Johansson som leder röjningsarbetet.

Maria Andersson är kommunens plan- och bygglovschef och hon berättade om den nya busshållplatsen som ska byggas nästa år.
Maria Andersson är kommunens plan- och bygglovschef och hon berättade om den nya busshållplatsen som ska byggas nästa år. Foto: Britt-Marie Erlandsson

Eftersom slyröjningen blivit eftersatt lovar Stig Bertilsson att ta ett rejält grepp och dubblar budgeten till nästa år och han vill ha till en samordning mellan kommun och markägare.

– Vi har skrivit ett brev till markägare som går ut nu i november och vi hoppas vi kan åstadkomma en röjning värt namnet. Billingsfors är skyltfönster nummer ett i kommunen eftersom man kör igenom. Därför är det viktigt att vi lyckas med det här, röjning och förhoppningsvis byggnation, sa kommunalrådet.

Planerad tankstation

Det fanns också en fråga om var den planerade tankstationen i Billingsfors bör ligga och de flesta anser att Sehlintomten är den rätta platsen, centralt med närhet till övrig service. 19 procent anser att en tankstation inte alls behövs i Billingsfors.

Stig Bertilsson underströk att det inte är kommunen som går in och gör en satsning på en tankstation. En entreprenör är intresserad av att etablera sig på orten och har gjort enförfrågan. Det skulle i så fall röra sig om en station på 2x5 meter med tankar under jord.

Stein Begby, s, en av kommunstyrelsens ledamöter som deltog på Billingsforsmötet.
Stein Begby, s, en av kommunstyrelsens ledamöter som deltog på Billingsforsmötet. Foto: Britt-Marie Erlandsson

Under mötet informerade också Bengtsfors plan- och bygglovschef Maria Andersson om den planerade busshållplatsen som ska byggas nästa år på den tidigare bensinstationstomten. När den är klar kommer det innebära att skolelever slipper korsa 172 an när de går av och på bussen.

En stor del av bilisterna håller inte hastighetsbegränsningen genom samhället vilket också diskuterades. Mötesdeltagarna var eniga om att fartkameror är det bästa sättet för att komma tillrätta med problemet.

Gjorda åtgärder

Destinationsutvecklaren Crister Blume redogjorde för de åtgärder som hittills gjort för ett attraktivare samhälle, exempelvis utemiljön vid Solbacken och vid Lövåsens förskola. Han berättade att de jobbar med att få till en lösning av den trånga parkeringen mittemot Ica och DVVJ håller på med utredning av banområdet vid järnvägsstationen.

Destinationsutvecklaren Crster Blüme redogjorde för de åtgärder som gjorts hittills för att göra Billingsfors mer attraktivt och vad som är på gång.
Destinationsutvecklaren Crster Blüme redogjorde för de åtgärder som gjorts hittills för att göra Billingsfors mer attraktivt och vad som är på gång. Foto: Britt-Marie Erlandsson

Elljusspåret, som håller på att växa igen och saknar belysning, togs också upp och Blüme berättade att en ny friluftsplan för hela Bengtsfors kommun ska tas fram om vad och var det ska finnas. Så där gäller det att orterna är engagerade med vad de önskar.

Artikeltaggar

BillingsforsCrister BlümeDVVJIcaLaxsjönMaria AnderssonMats-Åke JohanssonNyheterPer ErikssonPer NilssonStig Bertilsson

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.