Hoppa till huvudinnehållet

Storbråket kan ha föranletts av rasism – anmälan om hets mot folkgrupp

Publicerad:
Storbråket på Sågudden i Bengtsfors i helgen kan ha varit föranlett av rasism. Magnus Wallin, utredningschef för polisen i Dalsland, berättar att en anmälan har gjorts om hets mot folkgrupp. Foto: Thomas Wallin

Storbråket på Sågudden i Bengtsfors i helgen kan ha varit föranlett av rasism.

Magnus Wallin, utredningschef för polisen i Dalsland, berättar att en anmälan har gjorts om hets mot folkgrupp.

Jättebråk mellan grupper i BengtsforsVittnen till storbråket i Bengtsfors: "Aldrig sett något liknande här"Kommunalrådet Bertilsson (M): "Resultatet av en misslyckad integration"Kommunpolisen Torstensson: "Vi ska öka den polisiära närvaron"

– Det har gjorts en sådan anmälan, men jag kan inte närmare gå in på vad den innehåller, mer än att det påstås ha varit tillmälen som uttryckts, säger Magnus Wallin.

Detta tillmäle ska ha fällts under fredagen och kan sedan ha varit det som utlöst lördagens storbråk.

Lördagens omfattande slagsmål resulterade i flera anmälningar om misshandel, grov misshandel och skadegörelse.

– Vi jobbar nu med att försöka identifiera målsägande och misstänkta och skapa oss en bild om anledningen till bråket, säger Magnus Wallin.

Han berättar att det finns uppgifter om vilka personer som kan ha gjort sig skyldiga till brott i samband med bråket.

– Misstankegraden mot dessa personer är i dagsläget låg och ingen är frihetsberövad. Vi arbetar vidare med informationsinhämtning i det här ärendet.

Ej koppling till åldringsrånet

Magnus Wallin berättar samtidigt att det inte finns något som tyder på att storbråket på Sågudden har något att göra med åldringsbrottet i centrala Bengtsfors tidigare i höst. Uppgiften om motsatsen har florerat på sociala nätverk.

Den händelsen handlade om en kvinna i 80-årsåldern som blev attackerad och rånad i sin trappuppgång av två gärningsmän.

Hur går utredningen när det gäller detta brott?

– Förundersökning fortgår och informationsinhämtning pågår. Ingen är frihetsberövad. Men jag kan säga att vi har kommit vidare i ärendet och det finns spaningsuppslag som vi jobbar efter. Vi jobbar med målsättning att kunna komma till konklusion, säger Magnus Wallin.

Misstänkta från Bengtsfors

När det gäller de gärningsmän som nu är misstänkta för brott i samband med storbråket på Sågudden berättar Magnus Wallin att det handlar om ”ett par stycken personer”.

– De är hemmahörande i Bengtsfors kommun. Men det här är en omfattande händelse som inte är helt okomplicerad att reda ut. Det kan bli fler misstänkta under resans gång.

Vad tror du om utsikterna att kunna lösa det hela?

– Händelsen kompliceras av att det var så många människor inblandade. Det är för tidigt att ge någon prognos. Vi ska höra målsäganden, vittnen och misstänkta så får vi se sedan.

Hur allvarligt skadade blev målsägandena?

– Jag vet att någon fick uppsöka sjukhus, men jag har inga detaljuppgifter där, säger Magnus Wallin.

Artikeltaggar

BengtsforsBråkBrott & blåljusHets mot folkgruppMagnus WallinMisshandelPolisanmälanSåguddens badplats

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.