Hoppa till huvudinnehållet

Sverige och Norge möttes efter pandemin – påminde om krigstiden

Publicerad:
Mari Wøien Meijer, forskare vid Nordregio i Stockholm, tillsammans med  kommunalråden Morgan E Andersson, Mellerud och Martin Carling, Dals-Ed, Per Jonsson, styrelseledamot i Svinesundskommittén och längst till höger i bild Thomas André Hansen, internationell rådgivare Viken fylke.
Mari Wøien Meijer, forskare vid Nordregio i Stockholm, tillsammans med kommunalråden Morgan E Andersson, Mellerud och Martin Carling, Dals-Ed, Per Jonsson, styrelseledamot i Svinesundskommittén och längst till höger i bild Thomas André Hansen, internationell rådgivare Viken fylke.

– Gränsområdena har blivit glömda under pandemin.

Det säger Mari Wøien Meijer som forskat hur människor och företag kring norsk-svenska gränsen påverkats av Covid -19. Hon var en av de som föreläste när Svinesundskommittén kunde hålla sitt första fysiska möte efter pandemin. Mötet hölls på Baldersnäs under två dagar.

Redan i augusti-september 2020, drygt ett halvår efter att Covid -19 dragit igång, började Mari Wøien Meijer på forskningsinstitutet Nordregio i Stockholm göra djupintervjuer inom näringslivet. Hon intervjuade näringslivschefer, arbetsförmedlingen i Sverige, kommuner och regionala myndighetsområden. Totalt blev det 36 intervjuer.

Inte stängt sedan kriget

– Människor i områden där man levt gränsfritt skulle plötsligt hantera att det finns en gräns. Det blev väldigt speciellt, gränsen har inte varit stängd sedan andra världskriget.

Många invånare i Sverige jobbar i Norge och då gränsen var stängd kunde de inte åka till sitt arbete.

– Det var mycket frustration och osäkerhet. Man gick kanske ut med nya åtgärder på fredag eftermiddag och det skulle vara klart redan på måndag.

Förvirringen var stor, säger Mari Wøien Meijer, över vad som gällde på svenska sidan och vilka restriktioner norska sidan hade.

– Man hade glömt att människor inte lever bara i Sverige eller bara i Norge. Covid-19 fick stora ekonomiska negativa effekter i Sverige medan de var positiva i Norge.

Fler studier

Mari Wøien Meijer gjorde ytterligare två studier i maj i år. Den här gången gällde det hur Covid-19 påverkat de sociala relationerna i gränsområdena. Rapporterna har precis blivit färdiga och är snart tillgängliga. Mari Wøien Meijer berättade även om dem på Svinesundskommitténs möte.

– Först ser man det ekonomiska och sedan kommer sociala relationer.

Hon nämnde som exempel att det blev stor skillnad mellan gifta och ogifta par.

– Det hjälpte inte att ett par hade varit tillsammans i tio år, det är inte lika giltigt som att vara gift. Det blev heller inte enkelt för de som har delad vårdnad om barn.

Hemmakontor eller inte resulterade också i stora skillnader mellan människor och det blev svårt att få tag på yrkesutbildad personal till yrken som kräver kompetens.

Artikeltaggar

BaldersnäsGränshandelGränskommittén Värmland-ÖstfoldGränskontrollerMari Wøien MeijerMartin CarlingNorgeNyheterPer Jonsson

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.