Hoppa till huvudinnehållet

Kommunalrådet Bertilsson (M): "Resultatet av en misslyckad integration"

Publicerad:
Stig Bertilsson (M) är kommunstyrelsens ordförande i Bengtsfors. Foto: Conny Hultgren

Helgens storbråk på Sågudden är resultatet av en misslyckad integration. Det menar Stig Bertilsson (M), kommunstyrelsens ordförande i Bengtsfors.

Jättebråk mellan grupper i BengtsforsVittnen till storbråket: "Aldrig sett något liknande här"

– Vad det handlar om i det här fallet är att det har varit sammanstötningar mellan olika grupperingar, mellan å ena sidan nyanlända och å andra sidan etniska svenskar. Det har jag förstått av många ögonvittnen som har sett det hela, säger Stig Bertilsson.

Han menar att det finns en bakomliggande förklaring.

– Det här är resultatet av en misslyckad integration. På många håll i Sverige är integrationen ett stort problem och vi i Bengtsfors är inte värst drabbade. Vi får från kommunens sida fortsätta jobba för att förhindra och minska de här problemen. Men det kommer att ta tid och det här är inget vi löser med några snabba fluffiga förslag, utan vi måste jobba långsiktigt.

Vad mer konkret gör ni?

– Det är en polisiär sak att se till så att det är tryggt i samhället, men vi sitter inte stillasittande från kommunens sida heller, utan vidtar åtgärder. Det handlar bland annat om en samverkan med skola och sociala sidan. Men i det här fallet var det inga grundskoleelever, utan det var äldre personer som var inblandade. De kom ju i bilar, säger Bertilsson.

Vad vet du om hur det hela började?

– Ingenting. Det får polisen utreda. Men när man jobbar med integrering av nyanlända så ska naturligtvis även de etniska svenskarna medverka. Om det är någon gång som ordspråket "det är inte ens fel att två träter" stämmer in så är det säkert här.

Vilka insatser har kommunen gjort hittills?

– Vi har tillsammans med polisen infört områdespoliser som utgår från Bengtsfors och vi har ett medborgarlöfte med polisen om att polisen ska jobba brottsförebyggande och öka insatserna mot nätverk bestående av ungdomar i riskzon, vi för diskussioner med företag och jobbar med säkerhetsfrågor tillsammans med räddningstjänsten, fältassistenter, nattvandrarna, skola och sociala i samverkan.

Känner du en oro över utvecklingen?

– Jag känner alltid en oro över att vi inte lyckas skapa en trygghet i samhället. Situationen är inte tillfredsställande, och det krävs en fortsatt bra polisiär samverkan för att lösa det här, säger Stig Bertilsson.

Artikeltaggar

BengtsforsBråkBrott & blåljusSåguddens badplatsStig Bertilsson

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.