Fint kryssresultat för dalslänningar – dags för första stiftsfullmäktige

Publicerad:
På måndag sammanträder Karlstads stiftsfullmäktige för första gången efter kyrkovalet. Foto: "Helena Karlsson"

På måndag är det dags för det nyvalda fullmäktige i Karlstads stift att sammanträda för första gången. Två av dem som då kommer att vara på plats är Katarina Hofling, Bengtsfors, samt Stig Bertilsson, Bengtsfors, som båda lyckades kryssa sig in på fina placeringar.

Efter att rösterna till kyrkvalet hade räknats samman stod det klart att det var åtta personer från Dalslands valdistrikt som hade lyckats att ta sig in i Karlstads stiftsfullmäktige.

Valdeltagandet var 17,54 procent, vilket var en minskning jämfört med förra valet då röstdeltagandet låg på 19,18 procent.

Åtta dalslänningar till stiftsfullmäktige

Inom Dalslands valkrets var det Centerpartiet som fick flest röster, vilket innebär två mandat. Där var valdeltagandet 16,82 procent.

Dalslänningen har tidigare redogjort för vilka som valdes från Dalslands valkrets, men det finns två personer som sticker ut när det gäller valresultatet: Tre personer lyckades kryssa sig in till stiftsfullmäktige i Karlstad varav två av dem är från Bengtsfors: Stig Bertilsson, Borgerligt alternativ och Katarina Hofling, Socialdemokraterna.

Katarina Hofling.
Katarina Hofling. Foto: Sanna Stark

Ingen av dem har suttit i stiftsfullmäktige tidigare.

– Det här känns fantastiskt roligt och jag känner mig väldigt ödmjuk inför uppdraget. Jag är väldigt intresserad av kyrkans roll i samhället, de har påverkat varandra i alla tider, säger Katarina Hofling.

Stig Bertilsson stod som nummer åtta på Borgerligt alternativ lista och lyckades kryssa in sig till plats nummer två.

– Jag blev tillfrågad att ställa upp för Borgerligt alternativ, men tackade först nej då jag kände att jag inte hade tid. Men tillslut accepterade jag att stå lite längre ner på listan då det är frågor som intresserar mig och som jag är bekant med. Jag är uppvuxen i en kyrklig miljö som jag känner mig bekväm i, säger Stig Bertilsson.

Stig Bertilsson.
Stig Bertilsson. Foto: Conny Hultgren

Att han faktiskt skulle ta sig in blev en stor överraskning.

– Det var oväntat, jag stod ju så långt ner, men det känns ändå bra. Det är ju det här med tiden, men förutom att man måste läsa in sig på ärenden tänker jag att det inte är ett så betungande uppdrag.

Bertilsson vill fokusera på frågor om kyrkans roll i samhället.

– Det är viktigt att slå vakt om de kristna traditionerna. Jag anser att Svenska kyrkan och även frikyrkorna ska få en större roll i samhället. Jag tror att diakoniarbetet och det frivilliga arbetet skulle kunna göra mer i samhället, till exempel när det gäller den integrationsproblematik vi ser. Där skulle kyrkan kunna ha en större roll.

Stiftsfullmäktige

Stiftsfullmäktige är stiftets högsta beslutande organ och beslutar i principiella ärenden och övergripande ärenden av stor betydelse för stiftets verksamhet. Ledamöterna väljs i direkta val vart fjärde år.

I september 2017 genomfördes kyrkoval för mandatperioden 2018-2021. Stiftsfullmäktige fastställer mål och riktlinjer för stiftets verksamhet, budget, kyrkoavgift och årsredovisningens resultat och balansräkning samt beslutar om ansvarsfrihet för stiftsstyrelsens och egendomsnämndens ledamöter. Stiftsfullmäktige beslutar om inrättande av nämnder och deras verksamhet.

Stiftsfullmäktige består av 65 ledamöter och 45 ersättare, samt har två ordinarie sammanträden per år.

Nyvalda stiftsfullmäktige mandatperioden är mellan åren 2022 och 2025.

Artikeltaggar

BengtsforsEtik och religionKatarina HoflingKyrkovaletSamhälleStig Bertilsson

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare