Hoppa till huvudinnehållet

Insändare: Bäckefors är lösningen för resandet i Dalsland

Publicerad:
Bäckefors resecentrum är en naturlig knutpunkt och ett tågstopp i Bäckefors skulle korta restiden för många Dalslänningar med 1 timme för resor till och från Göteborg, skriver författarna av inlägget. Infällda i bilden Marie-Therese Harfouche och Ann-Marie Jacobsson.
Bäckefors resecentrum är en naturlig knutpunkt och ett tågstopp i Bäckefors skulle korta restiden för många Dalslänningar med 1 timme för resor till och från Göteborg, skriver författarna av inlägget. Infällda i bilden Marie-Therese Harfouche och Ann-Marie Jacobsson. Foto: Tommy Löfgren

Öka resmöjligheterna med kollektivtrafik i Dalsland med bättre synkronisering av busstrafiken vid terminalen i Bäckefors.

Ett centralt nav för busstrafiken i Dalsland är bussterminalen i Bäckefors. Bäckefors är en naturlig knutpunkt och ett tågstopp i Bäckefors skulle korta restiden för många Dalslänningar med 1 timme för resor till och från Göteborg. Kortare restider är avgörande för arbetspendling till och från Dalsland, samt ger bättre möjlighet till studier för Dalslänningarna.

I väntan på tågstopp finns det ändå en del att göra när det gäller synkronisering. Idag kommer bussarna till Uddevalla och Vänersborg på samma tid och det går bra att byta i Bäckefors. Bussarna till Dals-Ed och Bengtsfors kommer som regel först efter 30 minuters väntan.

Om bussarna från de fyra olika riktningarna hade gemensam stopp och bytestid i Bäckefors skulle nya resmöjligheter öppnas med samma turantal. Resor mellan Mellerud och Färgelanda skulle då tidsmässigt fungera väl med buss.

Resmöjligheterna mellan Bengtsfors och Dals-Ed skulle öka betydligt. Med nuvarande tidtabell får de som behöver resa från Bengtsfors för att vara i Dals-Ed i tid för ett jobb som börjar klockan 7, åka från Bengtsfors 04:53 med bytestid i Bäckefors 53 min och ankomst till Dals-Ed 06:39 om man åker kollektivt, restid 1 timme och 46 minuter. Restiden med bil är 30 min.

Mellerud har ett relativt bra utbud av tågtrafik till Göteborg. Men anslutningarna med bussar till Mellerud från övriga Dalsland stämmer bara med tågtiderna i enstaka fall. Ofta är det mer än 30 min väntetid. Det gör att resor till Göteborg med byte i Bäckefors och Mellerud tar en timme längre tid för enkelresan från många platser än det skulle behöva göra.

Ökat kollektivt resande är en nödvändighet för att klimatmålen ska uppnås. Dalslänningarna har ofta långa pendlingsresor. Med bättre synkronisering i Bäckefors och till tågen får Dalslänningarna praktiskt tillgång till större arbetsmarknad, pendling till studier och bilpendlingen kan minska. Möjligheterna att rekrytera rätt kompetens till företag och kommuner ökar med bättre kollektivtrafik.

Marie-Therese Harfouche (C)

Bengtsfors

Ann-Marie Jacobsson (C)

Högsäter

Artikeltaggar

Ann-Marie JacobssonBengtsforsFärgelandaGöteborgInsändareMarie-Therese HarfoucheVästtrafik

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.