Hoppa till huvudinnehållet

Single respondern flyttas – ska få ner väntetiden: ”Inte rimligt”

Publicerad:
Reporter Johan Lindahl
Johan Lindahl
johan.lindahl@dalslanningen.se
Single respondern, eller soloakutbilen, i Färgelanda kommun flyttas till Högsäter i ett försök att få ner väntetiderna på ambulans som är bland de högsta i landet.
Single respondern, eller soloakutbilen, i Färgelanda kommun flyttas till Högsäter i ett försök att få ner väntetiderna på ambulans som är bland de högsta i landet. Foto: Johan Lindahl

Färgelanda ligger fortfarande i regionens botten när det gäller väntetider på ambulansen. Nu flyttas kommunens enda soloakutbil, eller single responder, till Högsäter i ett försök att få ner väntetiden.

– Vi ligger näst sist i regionen och det är inte rimligt, säger kommunalrådet Tobias Bernhardsson (C).

Färgelanda kommun har i dag ingen ambulans stationerad på orten. I september 2017 omplacerades den till Uddevalla och ersattes av en single responder, eller soloakutbil – en personbil, utrustad som en ambulans och bemannad med en sjuksköterska, som kan göra allt en ambulans kan utom att transportera en patient.

Från och med denna vecka flyttas till den till Högsäter, i ett försök att få ner de långa väntetiderna på prio ett-larm i kommunen.

– Vi ligger näst sist i regionen och det är inte rimligt, säger kommunalrådet Tobias Bernhardsson (C).

Under tio års tid var Färgelanda den kommun i regionen där invånarna får vänta allra längst på ambulansen vid prio ett-larm, men det senaste året har dock väntetiden gått ner något och 2020 hade Essunga kommun gått om, men Färgelanda har fortfarande de längsta väntetiderna i regionen och de 14:e längsta i landet – i genomsnitt 23,8 minuter.

Närmare allt

Förhoppningen med att flytta single respondern från Färgelanda centralort till brandstationen i Högsäter är att den ska få en bättre närhet till alla kommunens delar.

– Det är för att täcka in ett större område, säger Bernhardsson.

Det har förts en dialog med ambulansledningen och räddningstjänstens stationsbefäl i Högsäter.

– Vi landade i att vi ska göra det här på test och hoppas att det gör skillnad, säger Tobias Bernhardsson.

Sju dagar i veckan

Single respondern är i dag i gång sju dagar i veckan, mellan klockan 11 på förmiddagen till klockan nio på kvällen. Den ska spendera största delen av sin tid inom kommunen. Den har förbättrat statistiken väsentligt och Färgelanda kommuns politiker anser att ytterligare högre närvaro skulle kunna vara en lösning på den dåliga statistiken, men nu flyttas den alltså även en mil norrut, till Högsäter.

Utöver single respondern har Färgelanda kommun också IVPA – I väntan på ambulans – då räddningstjänsten rycker ut på misstänkt hjärtstopp. Färgelanda kommun är också med i samverkande sjukvård som innebär att kommunens sjuksköterskor larmas på prio-ett-larm, insatser som båda är bekostade av regionen.

Artikeltaggar

Färgelanda kommunHögsäterTobias BernhardssonVård och omsorg

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.