Hoppa till huvudinnehållet

Per Eriksson om Magdalena Andersson som ny partiledare för S: "Min favorit"

Publicerad:
Magdalena Andersson var Per Erikssons favoritkandidat som ny partiordförande för Socialdemokraterna.
Magdalena Andersson var Per Erikssons favoritkandidat som ny partiordförande för Socialdemokraterna.

I veckan som gick valdes Magdalena Andersson till ny partiordförande för Socialdemokraterna. Valet skedde under partiets kongress i Göteborg. Finansministern stod som ensam nominerad till posten.

Hon är också den person som partiets gruppledare i Bengtsfors, Per Eriksson, ville se som ny ordförande.

– Magdalena Andersson har sedan länge varit min favorit som efterträdare till Stefan Löfven, säger Per Eriksson.

– Jag upplever henne som en person som vinner människors förtroende genom att hon är rak och tydlig med vad hon och partiet står för, fortsätter han.

Vilka för- och nackdelar har hon jämfört med Stefan Löfven?

– Hon har en helt annan skärpa i debatter än Stefan Löfven och tar allt som oftast ned de politiska motståndarna med fakta och skarpa argument. Jag är övertygad om att Magdalena Andersson kommer att bidra till valframgångar för Socialdemokraterna i nästa års val.

– Stefan var bra på att få fram budskapet när han höll tal där han inte blev avbruten, men debatter var inte hans starka sida. Där är Magdalena av en helt annan kaliber, säger Per Eriksson.

Hur ser du på hennes på utspel om att "alla som kan ska arbeta"?

– Att alla som kan arbeta ska arbeta är traditionell socialdemokratisk politik sedan över 100 år tillbaka när ”arbetslinjen” myntades som begrepp. Det är bra att vår nya partiledare är tydlig med det budskapet, men det förpliktigar också med att resurser tillförs från staten så att det finns en väl fungerande arbetsmarknadspolitik i hela landet. Jag är rejält missnöjd med den statliga närvaron på landsbygden, säger Per Eriksson.

Hur ska ni locka tillbaka de väljare som lämnat S för SD?

– Många av väljarna följer utvecklingen noggrant i Sverige och granskar de olika partierna innan de gör ett väl avvägt val. Jag tycker att Socialdemokraterna den senaste tiden, inte minst på den nyss avslutade kongressen har blivit tydligare i sin riktning för ett starkare välfärdssamhälle. Förhoppningsvis kommer vår politik att attrahera dessa medvetna väljare i kommande val, säger Per Eriksson.

"Vassaste delegation"

Under Socialdemokraternas kongress fick delegationen från Fyrbodals partidistrikt utmärkelsen "kongressens vassaste delegation". Frågan om statlig närvaro över hela landet var en av de frågor man fick gehör för.

Artikeltaggar

Magdalena AnderssonPer ErikssonPolitikSocialdemokraternaSverige

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.