Hoppa till huvudinnehållet

Lyxpaddling och trerättersmiddag i det fria – turistsäsongen är inte slut ännu

Publicerad:
En vacker höstdag var det när de kajakpaddlande tjejerna gav sig ut på vattnet.
En vacker höstdag var det när de kajakpaddlande tjejerna gav sig ut på vattnet. Foto: Privat

– Turistsäsongen är inte slut, säger Erik Westling, som driver det dalsländska äventyrsföretaget Woutdoor.

Han gör det efter att nyligen ha arrangerat ett speciellt event, där en grupp tjejer överraskades av sina killar med lyxpaddling och en trerätterslunch ute i det fria på Världens ände vid Baldersnäs.

– Det var något av en chansning eftersom det var så sent på året. Men det var ett fantastiskt vackert väder den här helgen och det visar att man kan få helt andra upplevelser nu än annars. Det är kul också att visa att turistsäsongen är långtifrån slut, säger Erik Westling.

Han berättar om eventet där ett kompisgäng med åtta tjejer fick en överraskning av sina respektive.

Tre maträtter i det fria

David Westling i arbete med att leda matlagningen vid Världens ände.
David Westling i arbete med att leda matlagningen vid Världens ände. Foto: Privat

– Tjejerna träffades på Baldersnäs där de fick en kajakkurs av mig medan killarna vandrade ut på Världens ände och lagade mat åt tjejerna. Det blev en trerättersmeny bestående av gazpacho på polkabetor och hemodlade syrade tomater, risotto i trattkantareller och gäddfilé och stekta äpplen flamberade i calvados. Min bror David Westling ledde matlagningen.

Ett kompisgäng med sex tjejer överraskades med en trerättersmiddag ute i det fria av sina respektive.
Ett kompisgäng med sex tjejer överraskades med en trerättersmiddag ute i det fria av sina respektive. Foto: Privat

Vad är egentligen lyxpaddling?

– Det är ett unikt event, jag kör kajakkurser i samarbete med Baldersnäs herrgård där deltagarna bor i vacker miljö. Men jag erbjuder via mitt företag friluftsliv i olika former. Just det här gänget hade också en Gatsby-fest på slutet med en femrättersmiddag på Baldersnäs herrgård där de var klädda i 1920-talsstil.

Här passar damerna på att njuta av solen i kajakerna.
Här passar damerna på att njuta av solen i kajakerna. Foto: Privat

Erik Westling startade sitt företag Woutdoor tidigare i år. Han arbetar till vardags som lärare på Utsiktens gymnasieskola i Ed och vid Dalslands folkhögskola i Färgelanda.

Han berättar att han efter 30 års erfarenhet av att leda grupper i naturen som guide och som lärare på olika äventyrsguide-utbildningar tyckte att det var dags för att starta eget och erbjuda kurser och guidningar till alla som vill få upplevelser och kunskaper i och om naturen.

En bild från ett tidigare tillfälle på Erik Westling närmast kameran och filmteamet för Nordic cokery och Tarek Taylor i bakgrunden när man filmade mörkerpaddling med bäver på stand up paddelboard.
En bild från ett tidigare tillfälle på Erik Westling närmast kameran och filmteamet för Nordic cokery och Tarek Taylor i bakgrunden när man filmade mörkerpaddling med bäver på stand up paddelboard. Foto: Privat

– Företaget har gått fantastiskt bra, jag kanske har haft 100 betalande paddlande hittills. Förutom lyxpaddlingen har jag också ett koncept som kallas för stand up paddleboard och handlar om att stå på en bräda och samtidigt ta sig fram med en paddel, vilket jag gjorde tidigare i år med bland annat tv-kocken Tareq Taylor.

Genom sitt företag anordnar Erik Westling även fiskeaktiviteter och mountainbike, klättring och långfärdsskridsko.

Drivkrafterna

– Det finns så mycket som är kul och spännande i naturen och jag har aldrig kunnat hålla mig enbart till ett område, utan varit aktiv inom många olika områden. Både utmaningen och avkopplingen man kan få i naturen har varit mina drivkrafter, säger Erik Westling.

Artikeltaggar

BaldersnäsErik WestlingKajakLivsmedelStand Up PaddleboardingTurismWoutdoor

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.