Hoppa till huvudinnehållet

Hans sköt två älgar med ett skott: ”Firade med cigarr och konjak”

Publicerad:
Hans Neumayer sköt två älgar med ett skott.
Hans Neumayer sköt två älgar med ett skott.

Att fälla två älgar med ett skott är oftast något som tillhör sagans värld. Men under en älgjakt i finska Närpes blev det verklighet för 65-årige Hans Neumayer, fritidsboende i Billingsfors.

– Det var en helt fantastisk händelse. Jag firade med cigarr och konjak! säger Hans Neumayer.

Älgjaktslaget hade just en kalv och en ko kvar att fälla när tillfället dök upp.

– Kalven kom fram, den var väl en 30–40 meter framför mig när jag bestämde mig för att ta ett nackskott på den. Samtidigt som jag sköt hoppade kon upp bakom, och efter att skottet gått igenom nacken på kalven gick det vidare genom kalven och träffade kon i bringan. Jag trodde inte att det var sant, säger Hans Neumayer.

– Det var ju inte alls meningen. Det hade kunnat gå så illa att jag hade skadeskjutit kon. Då hade det verkligen inte känts bra, fortsätter han.

Det låter som en osannolik skröna. Har du hört att något liknande har hänt tidigare?

– Ja, för mer än 30 år sedan ska det ha skett en liknande händelse i Finland. Men visst är det en väldigt ovanlig händelse.

Vilka reaktioner fick du från jaktkamraterna?

– Det blev förstås jubel och gratulationer eftersom det är en så ovanlig och fantastisk händelse. De tyckte att jag skulle fira med att köpa en lott, röka en fet cigarr och dricka en konjak och det gjorde jag, säger Hans Neumayer.

Fler liknande händelser

Efter Dalslänningens artikel om Hans Neumayer, som legat ute några dagar på webben och även publicerats i Nya Wermlands-Tidningen, har vi fått flera samtal från jägare som berättat om liknande händelser.

– Det är ovanligt, men det har hänt tidigare. Jag har jagat sedan 1959 och skjutit massor av älgar, men inte två stycken med ett skott. Däremot har jag varit med om det två gånger i olika jaktlag där det har hänt, säger Rolf Johansson i Branäs.

Två kalvar sköts med ett skott

Han berättar att det vid första tillfället var en Lars Spjut som under en jakt i slutet av 1970-talet vid Hjulsjö i Hällefors kommun sköt en kalv genom halsen med ett skott som sedan gick vidare och träffade en annan kalv i bogen.

– Han såg inte den andra kalven, utan sköt bara på den första, berättar Rolf Johansson.

Kalv och ko sköts med ett skott

Den andra händelsen inträffade även den under senare delen av 1970-talet. Då var det en Ferdinand Fredriksson som också under en jakt i Hjulsjö först sköt en kalv med ett skott som gick vidare och träffade en ko.

– Vi hittade kon död med ett perfekt bogskott. Inte heller den gången var den förstås meningen, säger Rolf Johansson.

Tyskar på kunglig mark

Malte Johansson i Töcksfors har ringt och berättat om en händelse som inträffade i Bergslagen, norr om Örebro, någon gång under 1980-talet.

– Jag var ledare för en grupp tyska jägare som skulle jaga på mark som tidigare kung Gustaf V jagat på. En av tyskarna sköt först ett skott som gick emellan ögonen på och dödade en tjur och sedan ett som gick genom halsen på en ko och vidare genom halsen på en kviga. Tysken kallade efteråt passet för Königerpass efter kung Gustaf V, säger Malte Johansson.

Tysken var efteråt mäkta stolt.

– Men jag var inte stolt, man skjuter inte när man bara ser huvudet på en älg som den här killen gjorde, säger Malte Johansson.

Artikeltaggar

BillingsforsDjur och naturHans NeumayerJakt

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.