Tankar inför helgen: Verka där du är

Familj
PUBLICERAD:
Elisabeth E. Radovic´, komminister i Ärtemarks pastorat.
Foto: Thomas Wallin
21 söndagen efter Trefaldighet. Jeremia 29:4 – 7, Matteus 22: 15 – 22.
Israels barn var bortförda till fångenskap i Babylon. Där satt de och grät och längtade hem till sitt eget land, fast det låg i ruiner.

Det hade legat nära till hands att hata och motarbeta fienden, men Gud sände Jeremia att profetera: Sluta inte leva ! Våga bilda familj, plantera trädgårdar , bli en tillgång i landet där du är. Be för det.

För det judiska folket har det blivit mycket så. De har större delen av sin historia levt i Diaspora – utspridda över världen. Men de har behållit sin identitet samtidigt som de på många sätt varit en tillgång där de varit . De har tagit del i samhället och betytt mycket inom många områden.

Som kristna skall vi följa samma mönster. Vi hör hemma i Guds Rike. Det börjar här och nu, men fullt är det där Guds vilja verkligen får råda, och då pratar vi om himmelriket på andra sidan döden eller om när Jesus kommer tillbaka. Ibland längtar vi efter det, men här och nu lever vi spridda utöver världen i våra olika länder och sammanhang. Här i världen skall vi behålla vår identitet som kristna men också vara med och försöka bygga ett gott samhälle för alla , där vi är. Det handlar om allt från att plantera och odla till att engagera oss i samhällsfrågor, från att ta hand om våra nära till att betala skatt och vara med och bära det gemensamma. Det handlar förstås också om att be för det land där vi lever.

Elisabeth E. Radovic´ komminister i Ärtemarks pastorat

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.