Hoppa till huvudinnehållet

Insändarsvar: Ja, alla bör sättas i arbete samtidigt

Publicerad:
Behovet av personal i till exempel byggsektorn är stort, och därför behövs arbetskraftsinvandring, framhålls i inlägget.
Behovet av personal i till exempel byggsektorn är stort, och därför behövs arbetskraftsinvandring, framhålls i inlägget. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Svar på insändare i Dalslänningen den 22 oktober från Anders Torbjörnsson.

Insändarreplik: Anser inte (C) att de som finns bör sättas i arbete?Insändare: Centerpartiet ser behovet av aktiv arbetskraftsinvandring

Svaret på frågan du ställer Bör inte de som finns sättas i arbete? är ett klart ja. Det är också vad vi i Centerpartiet prioriterar så att arbetslösa kan gå från bidragsberoende till egen försörjning eller till utbildning som leder till jobb och därmed minska bristen på arbetskraft.

I texten ställer du också frågan om detta inte borde ske först. Svaret är att detta måste ske samtidigt. De arbetslösa räcker inte och matchningen mellan de arbetssökande och behovet av arbetskraft är dålig. För att företagen ska kunna utvecklas och investera i framtiden behövs kvalificerad arbetskraft, vårdens medarbetare är redan idag till stor del komna från andra länder men fler behövs allt från läkare till vaktmästare och bristen i våra hantverksyrken t ex i byggsektorn, är stor. Historiskt har många med utländsk bakgrund kommit till Dalsland och bidragit till vårt välstånd genom att driva företag och arbeta.

Svensk arbetsmarknad och underlaget för vår välfärd behöver mer arbetskraft om vi ska dra nytta av innovationer, göra den gröna omställning som behövs för klimatet och inkludera de som idag står utan jobb och delaktighet i samhället.

Svaret är att vi måste öppna upp för arbetskraftsinvandring och därmed skapa ett starkare Sverige med framtidstro – tillsammans med fler kan vi klara utmaningarna.

Anne Sörqvist

Ordförande Centerpartiet Fyrbodal

Artikeltaggar

Anders TorbjörnssonAnne SörqvistDalslandDalslänningenInsändareInvandringMigration

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.