Henrik Flemberg har lyft fram okänd Edskonstnär ur glömskan

Konst
PUBLICERAD:
Henrik Flemberg har tagit initiativet till en minnesutställning med Maria Kolmodins tavlor i Eds konsthall.
Foto: Tommy Lofgren
En okänd konstnär med anknytning till Ed. Så kan man benämna Maria Kolmodin. En kvinna som l var en stor resenär i början av 1900-talet och alltid hade sin målarlåda med konstnärsmaterial med i bagaget. Nu uppmärksammas hon med en utställning.

Den 2 november blir det vernissage i Eds konsthall på biblioteket.

Det är Henrik Flemberg som ägnat tid åt att lyfta fram Maria Kolmodin ur glömskan.

– Det var en tavla av henne som hänger här i Kyrkans hus som satte mig på spåret, säger Henrik Flemberg.

Visar tavlor

Tillsammans med en grupp intresserade Edsbor med Gun Förde i spetsen har han lyckats lokalisera och fått låna ett 20-tal tavlor av henne för utställningen, som pågår till och med den 24 november.

I anslutning till vernissagen kommer Henrik Flemberg att hålla ett anförande om Maria Kolmdins liv utifrån de fakta han lyckats samla in. Han hoppas att det ska dyka upp fler tavlor under utställningens gång.

Rubriken för anförandet är Ed, en fascinerande plats.

– Det är ett uttalande hon sagt en intervju i tidningen Bohusläningen som jag läst, berättar han.

Vem var då Maria Kolmodin? Hon föddes 1871 i Stockholm och blev blott som fyraåring moderlös. Fadern gjorde då allt för att hålla ihop hemmet och tag hand om henne och de två syskonen.

Somrar i Ed

Tillsammans med sin far vistades hon i Ed under somrarna 1906-1921. Hon bodde själv i Ed som vuxen 1940-1956.

I Stockholm utbildade hon sig och verkade som sjukgymnast i Stockholm och senare som sjuksköterska i Göteborg.

Hennes konstnärliga inriktning tog sin början tidigare. 1889 gick en en kurs i akvarellmålning i Stockholm. och tog sedan privatlektioner i teckning och målning. 1915 reste hon utomlands för konststudier.

Tidigt kom hon i kontakt med Rudolf Steiner, Österrike som då var teosof. Han grundade sedan rörelsen antroposofin med centrum i Schweiz dit Maria Kolmodin reste ofta.

Var resenär

Hon gjorde också andra resor på ett sätt som var ovanligt för ensamma kvinnor. Bland annat passerade hon genom Tyskland fem gånger samtidigt som det första världskriget rasade.

Under tolv år var hon skriven i Ed från 1940. Det berättas att hon alltid åt sina middagar på dåvarande Mühlbocks hotell och samtidigt hängde några av sina bilder på väggarna där. 1955 hade hon en stor utställning på Hagaskolan. Då visade hon 80 verk i olja, akvarell och pastellkritor.

Som konstnär var hon okänd. Hos Dalslands Konstnärsförbund finns hon till exempel inte med. Hennes tavlor är spridda och finns i privata hem. 1959 avled hon i en ålder av 88 år. Hon förblev ogift.

– Jag tycker att hon är värd att uppmärksammas som konstnär men också för att hon vistades och senare bodde en period i Ed, säger Henrik Flemberg.

Den här målningen av koret i Dals-Eds kyrka av Maria Kolmodin hänger i Kyrkans hus i Ed.
Foto: Tommy Lofgren

Maria Kolmodin var släkt med psalmdiktaren Israel Kolmodin som skrev den välkända psalmtexten Den blomstertid nu kommer.

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.