Det blev en resa till det ”glada 1920-talet” på Paletten i onsdags kväll. Sång, musik och spex blandat med lokala tillbakablickar fick den 80-talet stora publiken att trivas.
– 1920-talet då var kriget slut och det var en tid då man hade roligt igen och det känner vi ikväll, sa Irene Malmberg från Sensus, som stod bak arrangemanget, när hon inledde.
När alla tagit för sig av kaffe och sju sorters kakor blev det ett pärlband av kända jazzlåtar, visor, schlager och revykupletter blandat med återblickar från Bengtsfors. Och spex. Tommy Löfgren hade skrivit en egen monolog om den lokala murveln som ivrigt letade efter något att skriva om i tidningen. Publiken skrattade gott åt den virriga reportern med presskort i hatten och aktören verkade ha lika skoj.
Ernst Rolf
Tommy Löfgren gjorde också en återblick på 1920-talets Sverige och kända ansikten från den tiden. Han stannade vid revyartisten Ernst Rolf som tillsammans med Helge Lindberg gjorde låten ”Det är grabben med chokla’ i”, berättade hur den kom till och tolkade den till Roger Karlssons pianokomp. Löfgren läste också från en gammal upplaga av Dalslänningen och berättade om tidningens tillkomst.
Publiken fick höra många berättelser under kvällen. Pianisten Roger Karlsson svarade för 1920-talets textförfattare och kompositörer som till exempel Birger Sjöberg och Evert Taube.
Emigrerade
Irene Malmberg framförde de lokala berättelserna och det hände mycket i Bengtsfors under 1920-talet. Det byggdes skola, en rad affärer öppnade, den nya järnvägen blev klar, brandkåren strukturerades upp och byn blev köping. Samtidigt var det många som emigrerade till USA.
– Min mormor var en av dem och mamma är född i USA. Sången ”Hälsa dem därhemma” betydde mycket för min mormor, sa Irene Malmberg och sången blev en av kvällens allsångsnummer.