Hoppa till huvudinnehållet

Glad 1920-talskväll med sång, spex och murvlar på Paletten

Publicerad:
”I den gula paviljongen” sjöng Ilona Henriksson i Charlestonklänning och tillhörande fjäderhårband. Vid pianot Roger Karlsson.
”I den gula paviljongen” sjöng Ilona Henriksson i Charlestonklänning och tillhörande fjäderhårband. Vid pianot Roger Karlsson. Foto: Britt-Marie Erlandsson

Det blev en resa till det ”glada 1920-talet” på Paletten i onsdags kväll. Sång, musik och spex blandat med lokala tillbakablickar fick den 80-talet stora publiken att trivas.

Tommy Löfgren gick ”all in” i sin egenförfattade monolog om den lokala murveln och publiken hade lika skoj.
Tommy Löfgren gick ”all in” i sin egenförfattade monolog om den lokala murveln och publiken hade lika skoj. Foto: Britt-Marie Erlandsson

– 1920-talet då var kriget slut och det var en tid då man hade roligt igen och det känner vi ikväll, sa Irene Malmberg från Sensus, som stod bak arrangemanget, när hon inledde.

Karl Gerhards ”Jazzgossen” var en av låtarna Hans-Ove Abrahamsson bjöd publiken på.
Karl Gerhards ”Jazzgossen” var en av låtarna Hans-Ove Abrahamsson bjöd publiken på. Foto: Britt-Marie Erlandsson
Viktoria Karlsson och Roger Karlsson framförde Jeremia i Tröstlösas dikt ”Man borde inte sova” tonsatt av Gustaf Wennerberg.
Viktoria Karlsson och Roger Karlsson framförde Jeremia i Tröstlösas dikt ”Man borde inte sova” tonsatt av Gustaf Wennerberg. Foto: Britt-Marie Erlandsson

När alla tagit för sig av kaffe och sju sorters kakor blev det ett pärlband av kända jazzlåtar, visor, schlager och revykupletter blandat med återblickar från Bengtsfors. Och spex. Tommy Löfgren hade skrivit en egen monolog om den lokala murveln som ivrigt letade efter något att skriva om i tidningen. Publiken skrattade gott åt den virriga reportern med presskort i hatten och aktören verkade ha lika skoj.


Molly Odbrant och Maja Fredriksson sjöng barnvisor av Alice Tegnér, bland annat ”När Lillan kom till jorden”.
Molly Odbrant och Maja Fredriksson sjöng barnvisor av Alice Tegnér, bland annat ”När Lillan kom till jorden”. Foto: Britt-Marie Erlandsson

Ernst Rolf

Karl Gerhards ”Jazzgossen” var en av låtarna Hans-Ove Abrahamsson bjöd publiken på.
Karl Gerhards ”Jazzgossen” var en av låtarna Hans-Ove Abrahamsson bjöd publiken på. Foto: Britt-Marie Erlandsson

Tommy Löfgren gjorde också en återblick på 1920-talets Sverige och kända ansikten från den tiden. Han stannade vid revyartisten Ernst Rolf som tillsammans med Helge Lindberg gjorde låten ”Det är grabben med chokla’ i”, berättade hur den kom till och tolkade den till Roger Karlssons pianokomp. Löfgren läste också från en gammal upplaga av Dalslänningen och berättade om tidningens tillkomst.

Tommy Löfgren gick ”all in” i sin egenförfattade monolog om den lokala murveln och publiken hade lika skoj. Det var fullsatt vid de dukade kaffeborden på Paletten i onsdags kväll.
Tommy Löfgren gick ”all in” i sin egenförfattade monolog om den lokala murveln och publiken hade lika skoj. Det var fullsatt vid de dukade kaffeborden på Paletten i onsdags kväll. Foto: Britt-Marie Erlandsson

Publiken fick höra många berättelser under kvällen. Pianisten Roger Karlsson svarade för 1920-talets textförfattare och kompositörer som till exempel Birger Sjöberg och Evert Taube.

Agneta Nedhagen och Eivor Wik i tidstypiska servitriskläder såg till att gästerna fick kaffe och sju sorters kakor.
Agneta Nedhagen och Eivor Wik i tidstypiska servitriskläder såg till att gästerna fick kaffe och sju sorters kakor. Foto: Britt-Marie Erlandsson

Emigrerade

Irene Malmberg framförde de lokala berättelserna och det hände mycket i Bengtsfors under 1920-talet. Det byggdes skola, en rad affärer öppnade, den nya järnvägen blev klar, brandkåren strukturerades upp och byn blev köping. Samtidigt var det många som emigrerade till USA.

Det var fullsatt vid de dukade kaffeborden på Paletten i onsdags kväll.
Det var fullsatt vid de dukade kaffeborden på Paletten i onsdags kväll. Foto: Britt-Marie Erlandsson

– Min mormor var en av dem och mamma är född i USA. Sången ”Hälsa dem därhemma” betydde mycket för min mormor, sa Irene Malmberg och sången blev en av kvällens allsångsnummer.

Artikeltaggar

DalslänningenErnst PehrssonEvert TaubeIrene MalmbergNyheterRoger KarlssonRoger KarlssonSensusTommy LöfgrenViktoria Karlsson

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.