Hoppa till huvudinnehållet

Exklusiva chanser till skapande och aktivitet under höstlovet

Publicerad:
Reporter Thomas Wallin
Thomas Wallin
thomas.wallin@dalslanningen.se
Att hösten är i antågande syns naturligt på trädens vackra löv. Lika mycket i antågande är höstlovsprogrammet som presenteras av från vänster Maria Styhr, Stefan Halvordsson, Johan Liljeqvist, Pernilla Bogö Bryntesson, Anna Hjelmberg och Jessica Fleetwood sittande.
Att hösten är i antågande syns naturligt på trädens vackra löv. Lika mycket i antågande är höstlovsprogrammet som presenteras av från vänster Maria Styhr, Stefan Halvordsson, Johan Liljeqvist, Pernilla Bogö Bryntesson, Anna Hjelmberg och Jessica Fleetwood sittande. Foto: Thomas Wallin

När höstlovsprogrammet med start på lördag rullas ut i Bengtsfors är det ett bredare och mer exklusivt innehåll som erbjuds än någonsin tidigare.

Till en del hör det samman med det stora bidrag från Kulturrådet på 552 00 kronor till ”Konsthantverk för alla” som Dalslänningen tidigare berättat om.

Inom ramen för detta genomför Kulturskolan två kurser med inriktning på konsthantverk och måleri. Jessica Fleetwood, smed, och Elin Guldåker, trähantverkare leder konsthantverket på Not Quite där det finns smedja och verkstad. Kurserna har anpassats för att även passa personer med funktionshinder och vänder sig exempelvis till gymnasiet och särskolan.

Anna Hjelmberg och Maria Styhr i samspråk om det aktivitetetsfyllda höstlovsprogrammet som dukas upp i Bengtsfors.
Anna Hjelmberg och Maria Styhr i samspråk om det aktivitetetsfyllda höstlovsprogrammet som dukas upp i Bengtsfors. Foto: Thomas Wallin

Kurserna som är öppna för alla mellan 10 till 19 år, sker i små grupper om bara ett par personer åt gången där handledarna verkligen kan ägna sig åt deltagarna. De är även inriktade mot barn.

– Det är verkligen exklusivt. Alla ska kunna få den hjälp de behöver, säger Anna Hjelmberg, kultur- och fritidschef i Bengtsfors kommun.

Entusiastisk

Smeden Jessica Fleetwood är entusiastisk:

– Jag har jobbat mycket med skapande skola, och vet hur svårt det kan vara att ägna tillräcklig tid åt varje person om grupperna är för stora. Nu blir det mycket mer tid till varje deltagare.

Målerikurserna under namnet Målerikollo som blir en del av höstlovsprogrammet, sker på Ruds Atelje i Laxarby gamla missionshus med Lina Berglund som handledare. Här blir grupperna något större med sju personer.

– Det här är något helt nytt som vi inte har haft tidigare, säger samordnaren Pernilla Bogö Bryntesson om det breddade utbud Kulturskolan erbjuder.

Många av kurserna som startar på höstlovet fortsätter sedan under sportlovet och sommarlovet.

Bred palett

Höstlovsprogrammet i övrigt är en bred palett med ett innehåll som borde locka väldigt många.

Det är bland annat parkourträning, downhillcykling, halmslöjd, foto, drejning i lera, simning i Åmål dit det körs bussar, nattorientering på Långevi, en nörddag med manga och fantasyinnehåll, innebandy, bowling, och chansen att görs en morotskrokodil eller en gurkhaj.

– Det är stor bredd och bygger på samarbete med många föreningar och studieförbund, berättar Maria Styhr som arbetat med programmet.

– Intresset för höstlovet är väldigt stort. Kanske större än vid sportlovet då fler antagligen reser bort, säger Maria Styhr som i likhet med kollegorna ser fram mot ett aktivitetsfyllt höstlov.

Artikeltaggar

Anna HjelmbergBengtsforsElin GuldåkerJessica FleetwoodKulturrådetLaxarbyLångeviMaria SthyrNot QuitePernilla Bogö BryntessonSamhälleÅmål

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.