Som tioåring drömde hon om ett vitt hus på en gård full med hästar. Och där är hon nu. Therese Karlsson drog i somras igång en egen ridskoleverksamhet hemma på gården, där både ett nytt stall och ridhus har kommit på plats i rasande fart.
Att Therese Karlsson skulle få ett hästintresse var inte direkt någon överraskning. När hon växte upp i Dals Långed hade grannarna hästar som Therese mer än gärna umgicks med.
– Ganska snart insåg min mamma att det nog var bäst att sätta mig på ridskolan i Bengtsfors, berättar hon.
Sedan dess har det varit hästar för hela slanten. Ridgymnasium, hästskötare och Hippolog level lll Ridlärare. Det är bara några av de saker som Therese har ägnat sig åt inom hästvärlden. Det senaste decenniet har hon utövat sitt intresse i främst Dalsland i det egna företaget Ridcenter på Dal, som startade 2009. Hon har undervisat i ridning på bland annat ridskolan i Bengtsfors och Dalslands aktiviteter i Steneby.
"Slitningar"
Från 2015 och framåt har hon drivit ridskola vid Eds ryttarsällskap, som hon en gång var med och startade. Men i våras upphörde avtalet.
– Av olika anledningar blev det slitningar och kommunikationen försämrades, säger Therese.
Redan under hösten 2020 hade tankarna börjat gnaga om att möjligen starta något eget.
– Jag hade cirka 80 ridande och det fanns fler som var intresserade av att börja, så tillslut var det ett ganska lätt beslut. Det fanns liksom inget alternativ. Både jag och hästarna var för unga för att lägga av.
Sedan gick det i ett rasande tempo.
Flytt till ny anläggning
I våras bildades föreningen Dals-Eds ridklubb och i somras gick flytten av hennes tio hästar från ridsällskapet hem till Torpödegården, strax utanför Ed, som hon och hennes sambo köpte 2003. Inom bara några månader var ett sprillans nytt ridhustält på plats där Therese Karlsson driver sin ridskola med lektioner från måndag till och med fredag. Ridhuset är 1 600 kvadratmeter.
– Det är cirka 100 barn och vuxna mellan fyra och 60 år som rider här. Vi även rehabridning samt att Utsiktens särskola är här och rider en gång i veckan. Vi skulle gärna vilka utveckla den biten och gärna få med socialtjänsten, säger Therese.
– Det är en viktig del inom föreningen.
Det säger Anna Nilsson som är ordförande i föreningen, som i dag har 102 medlemmar.
– Jag hade inte någon som helst erfarenhet av styrelsearbete när jag tog posten, men jag kände att det var viktigt att där och då gasa på. Både hästar och elever stod utan ridskola. Det har gått fantastiskt bra.
Föreningen har beviljats pengar från Idrottsfonden för inköp av hjälpar och säkerhetsvästar och blev nyligen medlemmar i Svenska ridsportsförbundet.
Nytt stall
Inom bara några veckor kommer det också att stå ett helt nytt stall på gården. Det tidigare stallet var i för dåligt skick att göra något åt så i stället byggs ett nytt som kommer att bli cirka 240 kvadratmeter. Det ska omfatta 12 uppställningsspiltor, sadelkammare, garage och foderrum.
Materialkostnaden för både tält och nytt stall är cirka 3 miljoner kronor.
– Arbetet gör vi själva. Det här hade ju inte gått utan min sambo Jonas som är snickare. Han håller själv på med hästar så han förstår ju hur viktigt det här är för mig.
Allt har hänt väldigt snabbt, verksamheten har redan varit i gång i sex veckor och nyligen arrangerades den första hopptävlingen. En ungdomssektion har också kommit i gång.
– Jag har fått så mycket uppbackning från föräldrar och barn. Det här känns fantastiskt och fortfarande lite overkligt. Ibland när jag rider i ridhuset så känns det som om det är hos någon annan.
Under höstlovet kommer flera aktiviteter att arrangeras, bland annat kommer dressyrtränare Traudi Björling, det blir Halloween-hoppning och tornerspel.
Det nya ridhuset kom på plats i en rasande fart och verksamheten har redan varit i gång i sex veckor.