Hoppa till huvudinnehållet

Insändarsvar: Herrarna i C och L-styret bör inte smutskasta andra

Publicerad:
Linda Jansson.
Linda Jansson.

Svar till Tobias Bernhardsson (C), Ingo Asplund (L), Thor-Björn Jacobsson (C) och Kenneth Carlsson (L) på inlägget i Dalslänningen den 22 oktober.

Insändarreplik: Vi undrar vad Linda Jansson prioriterar?Insändare: Höjd skatt och glömda barn - minne av år med kaos i Färgelanda

Av de fyra herrar som styr Färgelanda kommun var endast en av dessa uppe i kommunfullmäktige för att prata om sin egen budget. Av minoritetsstyret Centerpartiet och Liberalerna var de endast EN ledamot som talade för sin budget. Det säger en hel del. Att inte berätta för sina kommuninvånare vad man prioriterar och varför man vill höja skatten, det säger en hel del om förtroendet för sin egen budget.

Minoriteten Centerpartiet och Liberalernas nämndordförande sitter tysta under budgetdebatten och inte med ett ord vill man tala för sin budget eller berätta varför styret prioriterar bort våra barn och barnfamiljer. Inte med ett ord vill man berätta varför familjecentralen, Öppna förskolan, fritidsgården INTE finns med i deras egen budget.

Inte med ett ord sägs hur nämnderna ska arbeta för att våra  barn och elever ska kunna få en bättre miljö och lärande. Inte med ett ord vill man berätta hur vår äldre och sköra ska kunna känna en större trygghet i kommunens omsorg.

Inte med ett ord vill man berätta hur kommunens viktigaste resurs personalen våra medarbetare ska kunna bli mer delaktiga i de beslut som rör deras profession. Det säger en hel del om förtroendet för sin egen budget.

Men denna kvartett av herrar i minoritetsstyret Centerpartiet och Liberaler vill veta hur Linda Jansson prioriterar. Härskartekniken hos styret har inga gränser.

Vi har under år av kaos kunnat se hur delar av denna kvartett pekar ut syndabockar för att förminska sina egna misslyckanden. Istället för att prata om hur vi tar Färgelanda framåt, hur vi återskapar ett blomstrande Färgelanda så smutskastar man andra politiker offentligt som har en annan åsikt. Jag vill påminna styret om att ta sitt ansvar och lyfta sig ur sandlådan och jobba för Färgelandas bästa. Man måste räkna med att det finns en opposition som har andra åsikter och förslag till åtgärder för Färgelanda. Att som politiker lyssna, ta till sig och värdera andras synpunkter är en stor tillgång. Inte att smutskasta andra politiker för att vi inte tycker lika. Det gynnar inte Färgelanda, inte heller demokratin och inte gynnar det tillgången på nya politiker i Färgelanda kommun.

Det är riktigt att moderaterna inte lagt fram en budget för Färgelanda kommun. Anledningen är att det helt enkelt inte finns tillräckligt med underlag för att få fram en budget som är trovärdig. Nedan är PwC svar till den utredning som är gjord  av den budgetprocess som varit i Färgelanda kommun.

PwC har på uppdrag av de förtroendevalda revisorerna i Färgelanda kommun genomfört en granskning av kommunens budgetprocess. Granskningens syfte är att granska om kommunstyrelsens beredning av budgetprocessen är ändamålsenlig.

Utifrån genomförd granskning är vår samlade bedömning att kommunstyrelsen ej säkerställer en ändamålsenlig beredning av budgetprocessen. Kommunstyrelsen behöver utveckla styrande dokument, ansvar och roller, beslutsunderlagen, samt hur budgeten förankras i organisationen.

En viktig rekommendation som finns i utredningen som också oppositionen efterfrågat är  - att kommunchefens ledningsgrupp tar en aktiv roll i beredningsunderlagen avseende att, med stöd av ekonomiavdelningen, tidigt i processen kvalitetssäkra underlagen utifrån politiska uppdrag, identifierade behov av förändringar, samt erforderliga prognoser och analyser.

Vi var fler partier som valde att inte ta fram en budget för Färgelanda kommun av samma anledning. Att spela sifferbingo och skjuta från höften är inte seriöst i sitt framtagande av sin budget.

Linda Jansson (M)

Artikeltaggar

DalslänningenFärgelandaFärgelanda kommunFärgelanda kommunIngo AsplundInsändareKenneth CarlssonLinda JanssonThor-Björn JakobssonTobias Bernhardsson

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.