Insändare: Skyddsombud - ett livsviktigt uppdrag

Insändare
PUBLICERAD:
Insändaren uppmärksammar skyddsombudens uppdrag.
Foto: PONTUS LUNDAHL / TT
Den här veckan är det Europeiska arbetsmiljöveckan och som en del i den veckan är det den 27 oktober skyddsombudets dag.

Vi önskar att den här veckan ger alla skyddsombud i Bengtsfors, Dals Ed och Färgelanda den uppmärksamhet de förtjänar. För deras uppdrag är livsviktigt.

I den svenska arbetsmiljölagstiftningen ansvarar arbetsgivaren för arbetsmiljön och ska samverka med de som jobbar på arbetsplatsen i arbetsmiljöfrågor. Skyddsombudet är den som ska representera arbetstagarna. I rollen som skyddsombud har man rätt att få utbildning av arbetsgivaren. Man ska få ta del av handlingar kring förhållandena i arbetsmiljön och delta vid alla förändringar på arbetsplatsen som påverkar arbetsmiljön för de anställda. Man har också rätt att begära att arbetsgivaren genomför åtgärder för att åstadkomma en bra arbetsmiljö. Skyddsombudet har också rätt att avbryta arbete som kan leda till omedelbar och allvarlig fara för arbetstagares liv eller hälsa.

Under pandemin har skyddsombuden inom välfärden haft fullt upp. De har ställt krav på skyddsutrustning, krävt stängda framdörrar på bussar, drivit igenom rätten till arbetskläder där det inte funnits och oändligt många fler saker.

Utan skyddsombuden skulle arbetsmiljön vara mycket sämre - det är en sak som är säker. Vi uppmanar alla arbetsgivare och dig som har ett skyddsombud på ditt jobb att uppmärksamma den lite extra. Och till dig som är skyddsombud – tack för att du bevakar arbetsmiljön och gör den bättre varje dag – du är oumbärlig!

Viktor Holmqvist

Ordförande Kommunal Dals Ed, Bengtsfors, Åmål

Sabine Runesson

Ordförande Kommunal Färgelanda Mellerud

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.