Greta red från Wien till Norge – nu har hon köpt hästgård i Bengtsfors

Nyheter
PUBLICERAD:
2018 red österrikiska Greta Lachner och hästen Bento från Wien till Norge. På ditvägen passerade de Bengtsfors och bodde hos Ingrid och Bengt Dåverhög, bland andra.
Foto: Sanna Stark
Sommaren 2018 red österrikiska Greta Lackner från Wien till Norge på hästen Bento. På genomresan övernattade ekipaget i Bengtsfors, och Greta Lackner förälskade sig såpass i området att hon tog med sig maken, hästarna och resten av djuren till Sverige och köpte en gård i Gottarsbyn.
– Jag har alltid haft ett litet löfte till mina hästar att de en vacker dag ska få sträcka ut i riktigt stora hagar, säger hon.

Det var den 13 augusti 2018 som Ingrid och Bengt Dåverhög fick syn på ett minst sagt intressant ekipage när de var ute och körde en tur med bilen.

– Jag såg att det inte var vilken häst och ryttare som helst som var ute och red, hon hade ju så mycket packning med sig. Det var en ren tillfällighet att jag stannade, jag hade lika gärna kunnat köra förbi. Men jag är ju så nyfiken av mig, säger Bengt Dåverhög.

Såhär såg det ut när Bengt och Ingrid Dåverhög stötte på ekipaget ute på vägen.
Foto: Bengt Dåverhög

Fick sova över

Paret stannade intill ekipaget, som visade sig vara Greta Lackner och hennes quarterkorsning Bento från Österrike. Tillsammans hade de varit på färd från Wien sedan den 1 maj, med slutmålet hos släktingarna i Norge i sikte.

– Vi hade fått övernatta hos privatpersoner under resans gång, men just den natten var jag faktiskt inställd på att jag skulle behöva sova i skogen. Jag kommer ihåg så väl när Bengt och Ingrid frågade om jag ville övernatta i deras gäststuga, säger Greta Lackner.

Någon box eller hage till Bento hade de inte, men Bengt Dåverhög såg till att hägna in en gräsdunge strax utanför gäststugan.

Ingrid och Bengt Dåverhög såg till så att Greta Lackner och Bento kunde vila hos dem över natten i augusti 2018. Nu, när Greta Lackner och maken Erich har flyttat hit, håller de fortfarande god kontakt.
Foto: Sanna Stark

– Det blev helt perfekt, säger Greta Lackner.

Kikade på gård

Därefter fortsatte Greta Lackner och Bento på sin resa mot Våler i Norge, och i början av september nådde de målet. Maken Erich Lackner mötte upp ekipaget med bil och hästtransport för att köra hem dem efter några veckor hos släktingarna – men raka vägen hem till Österrike blev det minsann inte.

– Vi fick sova hos Bengt och Ingrid även på hemvägen. Då kikade vi på tre gårdar till salu och totalförälskade oss i den här i Gottarsbyn, säger Greta Lackner.

Erich och Greta Lackner totalförälskade sig i gården i Gottarsbyn när de kikade på gårdar på hemvägen från Norge.
Foto: Sanna Stark

Att få äga en hästgård med stora marker har länge varit en dröm hos paret.

– Vi har fortfarande kvar vårt hus med plats för våra hästar på landet i Wien, men Österrike är ett litet land med många invånare. Det är trångt och väldigt dyrt, Sverige och Österrike är som två helt olika världar. Jag har alltid haft ett litet löfte till mina hästar att de en vacker dag ska få sträcka ut i riktigt stora hagar, säger hon.

Bento fick följa med i flytten, förstås.
Foto: Sanna Stark

De la ett bud på gården och skrev på kontraktet några dagar därpå. I januari 2019 flyttade Greta och Erich Lackner hit tillsammans med Bento och hans kompis Roja, ett 25-årigt arabiskt fullblod. Och parets hund och katt, förstås.

Dessutom fick det arabiska fullblodsstoet Roja flytta till Sverige med familjen.
Foto: Sanna Stark

– Vi är här från våren till hösten varje år, och under vintern åker vi till Österrike. Vi tar med oss hästarna varje gång, men eftersom att de börjar bli till åren vore det skönt för dem att få stanna kvar här och bli omskötta av någon från närområdet när vi är borta. Jag har dock sagt att det vore roligt att fira jul när det är snö och is här i Sverige någon gång, säger Greta Lackner.

”En juvel”

Intrycket av Sverige hittills är att det är väldigt vackert – och fritt.

– Det är rikt på natur, och är perfekt för att plocka bär, svamp, fiska och jaga. Naturen här är en riktig juvel, och den måste svenskarna värna om. Många i Centraleuropa drömmer sig bort om att ha en sådan natur som i Sverige och Skandinavien överlag. Våra barnbarn älskar verkligen att komma på besök hos oss, säger Greta och Erich Lackner.

"Min klippa”

Bento var 19 år när han gjorde den stora resan från Österrike till Norge. Nu har han hunnit fylla 22.

– Han är väldigt frisk och sund. Jag köpte honom på en hästauktion när han var två och ett halvt år, och han har varit min klippa ända sedan dess. Han var så modig under vår resa. Vid ett tillfälle red vi över en hängbro, och när vi kom till mitten kände jag att det inte skulle gå, men han ville fortsätta. Det var som att han tog mig i handen och sa ”kom mamma, nu går vi”.

Greta Lackner beskriver Bento som hennes klippa.
Foto: Sanna Stark

Blir det något liknande äventyr som 2018 i framtiden?

– Inte på någon av mina nuvarande hästar, tror jag. Jag hade haft en dröm i säkert tio år om att göra en sådan resa, och jag har aldrig någonsin känt mig så fri som jag gjorde då. Dock har jag ett litet mål om att rida runt Östersjön någon gång, men det kommer nog vara svårt att genomföra.

Utmaningen med att rida så långt är flygfän som bromsar och älgflugor, vilket är ett stort irritationsmoment för hästen. Flugsprej finns, men efter första svetten har det redan runnit av pälsen, menar Greta Lackner.

– Jag har två hjärtan, ett nomadhjärta och ett lantbrukarhjärta. De slåss hela tiden, och just nu vinner lantbrukarhjärtat. Vi får se om jag hittar tiden till ett nytt äventyr i framtiden, säger hon.

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.