Hoppa till huvudinnehållet

Insändare: Centerpartiet ser behovet av aktiv arbetskraftsinvandring

Publicerad:
Arbetskraftsinvandrare från tredjeland behöver möjlighet att söka sig till EU för arbete i bland annat Västsverige, skriver Centerpartisterna i inlägget.
Arbetskraftsinvandrare från tredjeland behöver möjlighet att söka sig till EU för arbete i bland annat Västsverige, skriver Centerpartisterna i inlägget. Foto: MAJA SUSLIN / TT

I efterdyningarna av coronapandemin, där stängda gränser varit ett fullbordat faktum, står nu många branscher utan arbetare och behovet av arbetskraftsinvandrare växer.

Redan idag ser vi konsekvenserna av minskad arbetskraftsinvandring när restauranger som vill öppna upp har personalbrist, bussar som står tomma för att chaufförer saknas och underskottet av sjukvårdspersonal på våra sjukhus växer. Europa möter stora demografiska och ekonomiska svårigheter i frågan om att vara en attraktiv kontinent för arbetskraftsinvandrare. Det krävs därför förbättringar i EU-lagstiftning, med nya incitament för att attrahera olika kompetenser.

Till och börja med har vi en åldrande befolkning, en ekonomi som behöver återhämta sig efter pandemin och många företag som har svårt med matchning av rätt kompetens. Vi behöver inse att EU inte längre är en konkurrenskraftig och attraktiv kontinent för arbetskraftsinvandrare.

För att komma till bukt med problemet behöver EU en omfattande talangpool där arbetskraftsinvandrare från tredjeland har möjlighet att söka sig till EU för arbete, samtidigt som arbetsgivare i EU och Sverige lättare kan hitta de kompetenser som de söker. Detta gör det lättare att identifiera och möta behovet på den inhemska marknaden. Västsverige skulle gynnas av en talangpool, som dessutom skulle inkludera flera olika typer av kompetenser, allt från kockar till civilingenjörer.

Västsverige ligger i framkant när det kommer till innovation och framgångsrika start-ups. Trots det är vi fortfarande beroende av entreprenörer och företag som vill etablera sig och växa här. Ökat företagande skapar, i sin tur, fler jobbmöjligheter, skatteintäkter och bidrar till vår välfärd. Tyvärr är det bristen på kompetenser som sätter stopp för detta i dagsläget. Företag är beroende av rätt kompetens - oavsett var den kommer ifrån och bristen på kompetens gör det svårt för små företag.

Det är viktigt att det nationella ansvaret och bestämmanderätten om vilka som får ett arbetstillstånd i landet kvarstår, men för att på ett effektivt sätt kunna möta de stora demografiska och ekonomiska utmaningarna måste det ske en harmonisering på EU-nivå. Vi måste minska på pappersarbetet, regelkrånglet och byråkratin för arbetsgivare och arbetstagare, och skapa fler lagliga vägar in i EU för arbetskraftsinvandrare.

En aktiv och långsiktigt hållbar arbetskraftsinvandring behövs för de Västsvenska företagen och för att täcka välfärdens behov.

Abir Al-Sahlani (C)

Europaparlamentariker, huvudförhandlare för parlamentets arbete med arbetskraftsinvandring

Karin Nodin

Ordförande Melleruds Centerkrets

Faraah Mohamud

Ordförande Färgelanda Centerkrets

Kenneth Gustavsson

Ordförande Dals Eds Centerkrets

Mikaëla Thorén

Ordförande Åmåls Centerkrets

Anne Sörqvist

Ordförande Centerpartiet Fyrbodal

Artikeltaggar

Anne SörqvistArbetskraftsinvandringCenterpartietEUInsändareKenneth GustavssonMigration

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.