Hoppa till huvudinnehållet

Ministerbesök i Bengtsfors med arbetsförmedlingen på agendan

Publicerad:
Per Eriksson (S), kommunstyrelsens förste vice ordförande, och det lokala paritet arrangerade en partidag i Bengtsfors med arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S)
Per Eriksson (S), kommunstyrelsens förste vice ordförande, och det lokala paritet arrangerade en partidag i Bengtsfors med arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) Foto: Tommy Löfgren

Arbetsmarknaden i Bengtsfors och norra Dalsland stod fokus när arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) kom på besök i måndags och tisdags, Det var hennes första resa i landet sedan pandemin slog till i mars 2020.

Saker hon tog med sig från besöket var satsningen på Campus Dalsland där nyligen ett första steg tagits mot förverkligande och samarbetsförbundens insatser.

– Det ska bli spännande att följa satsningen på Campus Dalsland som är på gång. Det kan ge invånarna här goda möjligheter till högskoleutbildningar på hemmaplan.

– Samtidigt är det oerhört spännande att se att samordningsförbundet kan arbeta just för att stärka hur individen kan komma i arbete, säger hon.

Överens om närvaro

Det är i alla fall en sak som det sittande politiska styret och oppositionen i Bengtsfors är överens om. Det är kravet på mer statlig närvaro. Inte minst Per Eriksson (S), har drivit på i frågan. Med bakgrund som arbetsförmedlare har han fått se både arbetsförmedlingen och försäkringskassan flytta ut sin verksamhet.

– Det är helt fel väg att gå om man menar allvar med talet om att hela Sverige ska leva, var ett budskap som han förmedlade till ministern.

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S), besökte Bengtsfors och talade om statlig närvaro och lokal samverkan mot arbetslöshet.
Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S), besökte Bengtsfors och talade om statlig närvaro och lokal samverkan mot arbetslöshet. Foto: Tommy Löfgren

Eva Nordmark å sin sida framhöll att hon och regeringen arbetar för en aktiv arbetsmarknad som fungerar likvärdigt med lokal närvaro i hela landet. Men hon talade också mycket om lokala samarbetslösningar mellan kommunen, näringslivet och andra aktörer.

– Det är ett viktigt samspel. Det är därför jag är här idag för att lyssna in hur man jobbar här på orten.

Statlig service

Som exempel tog hon satsningen på utbyggnad av Statens servicecenter som bland annat tar över arbetsförmedlingens och försäkringskassans arbeten med att ge statlig lokal service till företag och privatpersoner.

Eva Nordmark (S), arbetsmarknadsminister gjorde sin första resa utanför Stockholm sedan pandemin släppte när hon besökte partikamrater i Bengtsfors. Här Per Eriksson och Paula Holmqvist, riksdagsledamot.
Eva Nordmark (S), arbetsmarknadsminister gjorde sin första resa utanför Stockholm sedan pandemin släppte när hon besökte partikamrater i Bengtsfors. Här Per Eriksson och Paula Holmqvist, riksdagsledamot. Foto: Tommy Löfgren

I budgetpropositionen för 2022 föreslår regeringen nya åtgärder för att fler ska få arbete. Bland annat ska fler få arbetsmarknadsutbildning, långtidsarbetslösheten ska motverkas.

Hon framhöll att de som varit arbetslösa en längre tid behöver ett stöd ofta från flera aktörer. Här är utbildning en faktor.

– De som är arbetslösa behöver rustas med rätt utbildning för att ta de jobb som finns. Det gäller också högre utbildning så att arbetsgivarna kan rekrytera efter de behov som finns.

Begärt redovisning

När det gäller statens närvaro i from av fysiska kontor för arbetssökande har regeringen gett Arbetsförmedlingen i uppdrag att redovisa hur de säkerställer service i landsbygdskommunerna.

Men det innebär inte att Eva Nordmark eller andra regeringsföreträdare kan peka med hela handen var arbetsförmedlingen ska förlägga sina kontor.

– Arbetsförmedlingen är en myndighet som självständigt avgör var kontoren ska ligga. Däremot ställer vi krav på att arbetsförmedlingen säkerställer lokal närvaro på de orter myndigheten har eller ska avveckla sina kontor, säger Eva Nordmark.

Hennes besök var utformat som en partidag där hon var inbjuden för att träffa och lyssna till lokala företrädare. I måndags kväll medverkade hon vid ett internt möte där förutom företrädare från Bengtsfors deltog fanns också bland andra Michael Mellby, Mellerud, och Per-Erik Norlin, Dals-Ed på plats.

Det är inte ofta man får träffa en minister i regeringen. Per Eriksson fotograferar Eva Nordmark tillsammans med näringslivsutvecklaren Jeanette Lindh Svanqvist.
Det är inte ofta man får träffa en minister i regeringen. Per Eriksson fotograferar Eva Nordmark tillsammans med näringslivsutvecklaren Jeanette Lindh Svanqvist. Foto: Tommy Löfgren

På tisdagen träffade hon personal på enheten för arbete och integration. Där deltog även kommunchefen Göran Eriksson, näringslivsutvecklaren Jeanette Lindh Svanqvist och riksdagsledamot Paula Holmqvist från Dals-Ed.

Ville läsa motion

Per Eriksson var nöjd med besöket och att man fick föra fram sina lokala meningar. Bland annat att Eva Nordmark ville ta del av motionen till partikongressen om statlig service i hela landet.

– Hon tyckte att den var viktig och ville få läsa den inför partikongressen för att se om hon kunde bidra till en tydligare och skarpare formulering i de politiska riktlinjerna som ska tas på vår kongress i november. Vår upplevelse är att ministern är genuint angelägen om att det ska vara en likvärdig statlig service i hela landet, och vi kommer att fortsätta att trycka på tills det blir så, säger Per Eriksson.

Fotografering på Storgatan. Per Eriksson, arbetsmarknadsminister Eva Nordmark och riksdagsledamot Paula Holmqvist är motivet.
Fotografering på Storgatan. Per Eriksson, arbetsmarknadsminister Eva Nordmark och riksdagsledamot Paula Holmqvist är motivet. Foto: Tommy Löfgren

Artikeltaggar

ArbetsförmedlingenBengtsforsDals-Eds kommunEva NordmarkJeanette Lindh SvanqvistMichael MelbyPaula HolmqvistPer ErikssonPer-Erik NorlinPolitikSocialdemokraterna

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.