Arbetsmarknaden i Bengtsfors och norra Dalsland stod fokus när arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) kom på besök i måndags och tisdags, Det var hennes första resa i landet sedan pandemin slog till i mars 2020.
Saker hon tog med sig från besöket var satsningen på Campus Dalsland där nyligen ett första steg tagits mot förverkligande och samarbetsförbundens insatser.
– Det ska bli spännande att följa satsningen på Campus Dalsland som är på gång. Det kan ge invånarna här goda möjligheter till högskoleutbildningar på hemmaplan.
– Samtidigt är det oerhört spännande att se att samordningsförbundet kan arbeta just för att stärka hur individen kan komma i arbete, säger hon.
Överens om närvaro
Det är i alla fall en sak som det sittande politiska styret och oppositionen i Bengtsfors är överens om. Det är kravet på mer statlig närvaro. Inte minst Per Eriksson (S), har drivit på i frågan. Med bakgrund som arbetsförmedlare har han fått se både arbetsförmedlingen och försäkringskassan flytta ut sin verksamhet.
– Det är helt fel väg att gå om man menar allvar med talet om att hela Sverige ska leva, var ett budskap som han förmedlade till ministern.
Eva Nordmark å sin sida framhöll att hon och regeringen arbetar för en aktiv arbetsmarknad som fungerar likvärdigt med lokal närvaro i hela landet. Men hon talade också mycket om lokala samarbetslösningar mellan kommunen, näringslivet och andra aktörer.
– Det är ett viktigt samspel. Det är därför jag är här idag för att lyssna in hur man jobbar här på orten.
Statlig service
Som exempel tog hon satsningen på utbyggnad av Statens servicecenter som bland annat tar över arbetsförmedlingens och försäkringskassans arbeten med att ge statlig lokal service till företag och privatpersoner.
I budgetpropositionen för 2022 föreslår regeringen nya åtgärder för att fler ska få arbete. Bland annat ska fler få arbetsmarknadsutbildning, långtidsarbetslösheten ska motverkas.
Hon framhöll att de som varit arbetslösa en längre tid behöver ett stöd ofta från flera aktörer. Här är utbildning en faktor.
– De som är arbetslösa behöver rustas med rätt utbildning för att ta de jobb som finns. Det gäller också högre utbildning så att arbetsgivarna kan rekrytera efter de behov som finns.
Begärt redovisning
När det gäller statens närvaro i from av fysiska kontor för arbetssökande har regeringen gett Arbetsförmedlingen i uppdrag att redovisa hur de säkerställer service i landsbygdskommunerna.
Men det innebär inte att Eva Nordmark eller andra regeringsföreträdare kan peka med hela handen var arbetsförmedlingen ska förlägga sina kontor.
– Arbetsförmedlingen är en myndighet som självständigt avgör var kontoren ska ligga. Däremot ställer vi krav på att arbetsförmedlingen säkerställer lokal närvaro på de orter myndigheten har eller ska avveckla sina kontor, säger Eva Nordmark.
Hennes besök var utformat som en partidag där hon var inbjuden för att träffa och lyssna till lokala företrädare. I måndags kväll medverkade hon vid ett internt möte där förutom företrädare från Bengtsfors deltog fanns också bland andra Michael Mellby, Mellerud, och Per-Erik Norlin, Dals-Ed på plats.
På tisdagen träffade hon personal på enheten för arbete och integration. Där deltog även kommunchefen Göran Eriksson, näringslivsutvecklaren Jeanette Lindh Svanqvist och riksdagsledamot Paula Holmqvist från Dals-Ed.
Ville läsa motion
Per Eriksson var nöjd med besöket och att man fick föra fram sina lokala meningar. Bland annat att Eva Nordmark ville ta del av motionen till partikongressen om statlig service i hela landet.
– Hon tyckte att den var viktig och ville få läsa den inför partikongressen för att se om hon kunde bidra till en tydligare och skarpare formulering i de politiska riktlinjerna som ska tas på vår kongress i november. Vår upplevelse är att ministern är genuint angelägen om att det ska vara en likvärdig statlig service i hela landet, och vi kommer att fortsätta att trycka på tills det blir så, säger Per Eriksson.