Hoppa till huvudinnehållet

Kan bli omtag om öppna förskolan: ”Var det här beslutet riktigt bra?”

Publicerad:
Reporter Johan Lindahl
Johan Lindahl
johan.lindahl@dalslanningen.se
Linda Jansson (M) vill se ett omtag gällande Familjecentralen och öppna förskolan i Färgelanda.
Linda Jansson (M) vill se ett omtag gällande Familjecentralen och öppna förskolan i Färgelanda. Foto: Johan Lindahl

För ganska exakt ett år sedan togs beslutet att stänga Familjecentralen och öppna förskolan. Nu kan det bli tal om en nyöppning, efter en interpellation i Färgelanda fullmäktige av Linda Jansson (M).

– Så här i efterhand kan vi ju fundera på vad var det för beslut vi egentligen fattade, sa Ulla Börjesson (S).

– Badplatserna stängs, fritidsgården stängs, familjecentralen stängs och öppna förskolan stängs. Alla dessa verksamheter som är så viktiga för våra barnfamiljer är bortprioriterade av Centerpartiet och Liberalerna, inledde Linda Jansson (M) under förra veckans fullmäktige.

I en interpellation undrade hon kortfattat om kommunstyrelsens ordförande Tobias Bernhardsson (C) ansåg att öppna förskolan fyllde en viktig funktion och om Familjecentralen i Färgelanda borde öppna igen.

Tobias Bernhardsson svarade:

– Det korta svaret är ja. Öppna förskolan fyller en viktig funktion. Familjecentralens framtid behöver definitivt diskuteras vidare. Inte minst mot bakgrund av att socialnämnden under året har utrett frågan och att det nu kommer att behandlas av kommunstyrelsen och fullmäktige. Med anledning av att ärendet ska behandlas av beslutsfattande organ inom kort kommer ett mer precist svar att avvaktas.

”Kan ju fundera”

När Ulla Börjesson (S) begärde ordet höll hon med Jansson och ifrågasatte beslutet som fattades för ett år sedan.

– Så här i efterhand kan vi ju fundera på vad var det för beslut vi egentligen fattade. Vi tar bort väldigt mycket av den förebyggande verksamheten, framför allt för våra barn. Interpellationen är jätteviktig och min förhoppning är att vi faktiskt tar till oss och tar en riktig funderare på, var det här beslutet riktigt bra?

Den 14 oktober 2020 togs beslutet att avveckla Familjecentralen och öppna förskolan. Nu ska frågan om en nyöppning tas upp först i kommunstyrelsen den 27 oktober.

Artikeltaggar

CenterpartietFärgelandaLiberalernaLinda JanssonPolitikSkola och utbildningTobias BernhardssonUlla Börjesson

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.