Hoppa till huvudinnehållet

Insändare: Höjd skatt och glömda barn - minne av år med kaos i Färgelanda

Publicerad:
Författaren av inlägget uttrycker sin oro för framtiden i Färgelanda kommun, där Håvestenen, bilden, tronar över bygden.
Författaren av inlägget uttrycker sin oro för framtiden i Färgelanda kommun, där Håvestenen, bilden, tronar över bygden. Foto: Helena Lindgren

Fritidsgården stängs. Familjecentralen stängs. Öppna förskolan stängs. Skolorna är en stor oro för våra barnfamiljer.

Alla dessa verksamheter som är så viktiga är bortprioriterade av Centerpartiet och Liberalerna i Färgelanda kommun

Moderaterna är uppriktigt bekymrade över situationen i Färgelanda kommun.

Styret prioriterar bort det viktigaste vi har - BARNEN. Centerpartiet och Liberalerna har i sin budget benämnt ordet BARN en gång. Inte ett ord om familjecentralen, fritidsgården. Inte heller nämns den öppna förskolan. Det säger mycket om deras kommande prioriteringar för kommunen.

Vi har i Färgelanda prioriterat bort våra egna kärnverksamheter skola vård och omsorg. Vi har sett hur fabriker renoverats för våra skattepengar istället för att renovera våra skolor som fått stå tillbaka.

Centerpartiet och Liberalerna har nu lagt fram sin egen hemsnickrade budget och skjuter ifrån höften. Det blir en svårstyrd budget för arvtagaren till kommunstyrelsens ordförande att ta över samtidigt som hjärnan bakom förslaget tar köksvägen ut från ansvaret och lämnar kvar en saftig skattehöjning till våra invånare som ett minne av dessa år av kaos.

Minoritetsstyret Centerpartiet och Liberalerna har i sin budget en skattehöjning på 65 öre.

En höjd kommunalskatt slår rakt mot all inkomst av tjänst, oavsett hur stor eller liten den är. Höjd kommunalskatt ger alla som har lön, lever på pension eller på ersättningar och vissa bidrag mindre att leva på. Färgelanda kommun måste istället vidta åtgärder för att få en ekonomi i balans inte höja skatten.

Färgelanda behöver fokusera på att klara utmaningar kring demografi och välfärdens finansiering och för det måste vi göra en rad åtgärder som skulle bidra till fler jobb, en långsiktigt bättre ekonomi och bättre möjligheter att över tid trygga en bra utbildning, en god vård och en värdig omsorg. Det är så vi måste ta Färgelanda framåt.

Det helt avgörande är att varje skattekrona används där den gör bäst nytta. Detta kräver ansvarstagande politiker som klarar av att prioritera.

Moderaterna vill bygga ett ekonomiskt starkare Färgelanda som fokuserar på kärnverksamheterna skola, vården och omsorgen.

För att uppnå våra mål för Färgelanda behövs rätt ekonomiska prioriteringar.

Skattepengar ska användas effektivt och rätt. Det är en förutsättning för att kunna hålla en hög kvalitet inom skola och omsorg.

Linda Jansson (M)

Artikeltaggar

CenterpartietFärgelandaFärgelanda kommunInsändareLiberalernaLinda JanssonModeraterna

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.