Insändare: Ett smart och attraktivt Bengtsfors

Insändare
PUBLICERAD:
Med min bakgrund som biolog och trädgårdshandlare har jag haft många funderingar om hur man kan göra Bengtsfors yttre miljöer mer lättskötta och samtidigt mer unika.

Jag har drivit frågan i mitt parti och syftet är att skapa offentliga miljöer som är vackra för ögat men också med minimalt underhåll. Det ska vara klimatsmarta skötselfria planteringar som också bidrar till att öka den biologiska mångfalden i våra tätorter. Med mina kontakter inom växtbranschen har jag också kunskap om hur man kan göra mycket fördelaktiga inköp på de holländska blomsterauktionerna.

Om vi gör det här på rätt sätt kan vi vara en förebild för andra kommuner om hur man kan sköta offentliga miljöer. Det kommer också att bidra till att göra vår kommun till en mera attraktiv kommun för besöksnäringen.

Därför är tanken bak motionen att välja sedum (fetbladsväxter) istället för gräs där det är lämpligt. Sedum är lågt växande perenner som återkommer varje år och inte behöver klippas. Blommorna lockar till sig bin och fjärilar. I motionen föreslås att rondellen vid First Hotel är ett exempel på en lämplig plats att plantera sedum.

Tanken bakom parker med teman var att skapa unika miljöer som inte finns i andra kommuner. Detta kan man till exempel göra genom att satsa exklusivt på många plantor av en enda art eller växtgrupp. Eftersom jag har kontakt med plantskolor där man kan köpa magnolior för 10 kronor styck, är magnolior en av de växtgrupper som man skulle kunna använda. Jag har också kontakter med rhododendronentusiaster som driver upp nya unika rhododendron-sorter som också kan användas för att skapa unika parker.

Tycker det är viktigt att när vi i fortsättningen diskuterar frågan om ett attraktivt Bengtsfors har med tanken bakom motionen, att det inte är en kostnad utan ett smartare sätt att använda skattebetalarnas pengar och samtidigt göra miljövinster och få en kostnadseffektivare skötsel av vår offentliga miljö. Då blir vi en attraktivare kommun för att vi är smartare, grönare och har en tanke bakom det vi gör.

Ser nu fram emot förvaltningens besparingsberäkningar!

Göran Skogfält (S).

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.