Insändare: Sveriges pensionärer förtjänar bättre

Insändare
PUBLICERAD:
1 000 kronor mer i månaden för en vanlig pensionär, föreslår författarna av inlägget.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Vi Sverigedemokrater har presenterat pensionsreformen Tusenlappen - 1000 kronor mer i månaden för en vanlig pensionär.

Skälet är enkelt; det svenska pensionssystemet är vårt viktigaste sociala skyddsnät. Det finns där för att ge alla svenska medborgare en trygg och värdig ålderdom. Det har man misslyckats med. Efter årtal av underfinansiering från både röda och blåa regeringar är pensionerna i desperat behov av förstärkning.

För att lösa detta lanserar vi reformen Tusenlappen. Budskapet är enkelt – 1000 kronor mer i månaden för en genomsnittlig pensionär. Reformen kommer innebära högre pensioner, ökad rättvisa och mer frihet.

Tusenlappen vilar på fem grundläggande principer:

– Den ska omfatta nuvarande och framtida pensionärer.

– Det ska löna sig att arbeta.

– Kostnaden ska bäras av staten.

– Reformen ska omfatta hela systemet och höja samtliga pensioner.

– Den ska vara enkel och tydlig att förstå.

Utöver Tusenlappen föreslår vi också en rad andra förslag:

– Vi föreslår en höjning av garantipensionen för de mest utsatta med 500 kronor i månaden.

– Vi vill införa en allemanspension, en sparform som ska vara fördelaktig för alla oavsett inkomst.

– Vi vill sänka avgifterna på ISK och uppmuntra eget sparande.

Det kostar givetvis pengar att genomföra en så pass omfattande reform. Tusenlappen beräknas kosta närmare 25 miljarder kronor. Vi kan tänka oss att finansiera hela reformen genom att skära ned på det svenska biståndet. Idag spenderar vi årligen över 50 miljarder kronor på ett ineffektivt bistånd där pengarna i värsta fall går till korrumperade regimer och diktaturer.

Vårt förslag att halvera nivån i det internationella biståndet innebär en besparing som med god marginal täcker kostnaden för hela Tusenlappen. Vi prioriterar svenska skattemedel till svenska medborgare och deras pensioner framför internationellt bistånd med tveksam nytta.

Jimmie Åkesson (SD)

Partiledare

Oscar Sjöstedt (SD)

Ekonomisk-politisk talesperson

Matheus Enholm (SD)

Riksdagsledamot Fyrbodal

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.