Hoppa till huvudinnehållet

Britt Bohlin om nya förtroendeuppdraget – och flytten tillbaka: ”Helt underbart”

Publicerad:
Sedan i somras är Britt Bohlin Visit Dalslands nya ordförande. I samma veva har hon, till sin stora glädje, flyttat tillbaka till Dalsland.
Sedan i somras är Britt Bohlin Visit Dalslands nya ordförande. I samma veva har hon, till sin stora glädje, flyttat tillbaka till Dalsland. Foto: Sanna Stark

Turistbolaget Visit Dalslands nya ordförande Britt Bohlin har en lång meritlista och stora förtroendeuppdrag bakom sig.

Under pandemin har hon dock flyttat tillbaka till Teåker.

– Tänk att jag är tillbaka där jag är född och uppvuxen. Bara det är mysigt, säger hon.

Britt Bohlin, alltså född och uppvuxen i Teåker, har befunnit sig på språng under många år. I sju år bodde hon i Jämtland under sitt uppdrag som landshövding, och under uppdraget som direktör för Nordiska rådet befann hon sig i Köpenhamn.

Och en hel del turer fram och tillbaka till Stockholm blev det när hon var socialdemokratisk riksdagsledamot mellan åren 1988 och 2008, förstås.

– Det känns helt underbart att bo på landet i Dalsland igen, säger hon.

Träffade företag

I dag är Britt Bohlin ordförande för Trafikverket, ensamutredare för statliga utredningar kring postväsendet och totalförsvaret, styrelseledamot i Dalslands litteraturförening och sitter med i Försvarets materielverks styrelse.

Sedan i juni kan hon även lägga till ordförande för Visit Dalsland på listan, och i slutet av september fick hon möjligheten att presentera sig för flera företagsrepresentanter på en medlemsträff på Baldersnäs herrgård.

– Det var jättespännande. Vi konstaterade att Visit Dalslands marknadsföringsinsatser har fungerat väldigt bra, och kikade på hur sommaren i Dalsland har varit. De svenska besökarna har nästan vägt upp för de utländska turisterna som inte kunde komma, och nu på slutet kom holländare och tyskar och vägde upp det sista, säger Britt Bohlin.

Nya utmaningar

Turistnäringen har, trots den andra sommaren med pandemi, klarat sig bra och företagarna är positiva, menar Britt Bohlin. Men vissa utmaningar har dykt upp.

– Plötsligt har restaurangnäringen svårt att hitta personal. Många hittade nya jobb under pandemin, och så har restaurangnäringen tuffa arbetstider med sena kvällar. Många unga har haft sina första jobb inom restaurangnäringen, och det kan dom ha glädje för resten av livet, säger hon.

Många arbetstillfällen över hela Dalsland finns det gott om, menar Britt Bohlin.

– Nu gäller det att vi marknadsför och visar att vi är rackarns trevliga personer som bor här så fler vill flytta hit, säger hon.

Britt Bohlin vill se att fler flyttar till Dalsland. Arbetstillfällen finns det gott om, säger hon.
Britt Bohlin vill se att fler flyttar till Dalsland. Arbetstillfällen finns det gott om, säger hon. Foto: Sanna Stark

Vad hoppas du kunna bidra med i ditt uppdrag i Visit Dalsland?

– Dels så tror jag att det är bra att jag kommer tillbaka till Dalsland med nya ögon. Jag har sett mycket, både bra och dåligt, på vägen hit och det är en bra erfarenhet att ta med sig. Dessutom har jag gjort en särskild utredning för just besöksnäring tidigare, när pandemin ändrade allt för en redan väldigt utsatt bransch som samtidigt är den snabbast växande näringen.

Dessutom arbetade hon med besöksnäring och turismfrågor under sin tid på Nordiska rådet – och förhoppningsvis kan hon ta med sig tänket därifrån till Visit Dalsland.

– Exempelvis bryr sig långväga turister inte var de är, utan det är målen som de vill se. Därför behöver Norden gå samman och samarbeta, säger Britt Bohlin.

"Alltid haft det så”

Lång meritlista, som sagt, och uppdragen är inget som nödvändigtvis kan skötas mellan klockan 8 och 5 om vardagarna.

– Jag har alltid haft det så. Nu är jag pensionär sedan 1 februari, men jag skulle aldrig tacka ja till något som inte är roligt. Det stimulerar livet. Jag får träffa människor som är engagerade och jobbar och sliter, och det gör de alldeles otroligt bra.

Britt Bohlin hoppas kunna ägna sig åt sina fritidsintressen i Dalsland.
Britt Bohlin hoppas kunna ägna sig åt sina fritidsintressen i Dalsland. Foto: Sanna Stark

I samband med pensionen och flytten hoppas Britt Bohlin kunna ägna sig åt fritidsintresset idrott.

– Mitt största intresse har, sedan jag var 17 år, att vara partipolitiskt aktiv. När jag blev landshövding i Jämtland blev det en slags tomhet att inte vara politiskt aktiv, och då engagerade jag mig bland annat i skidskytte och i att få till ett VM i det där. Och så engagerade jag mig i ÖFK, Östersunds fotbollsklubb, och fick följa deras resa från division två till Allsvenskan. Det hade varit kul att fortsätta gå lite på fotboll även i Dalsland, säger hon och fortsätter:

– Och så har jag och min man skaffat en liten katt, en liten Flisa. Dessutom har jag skaffat mig ett växthus. Det har jag aldrig kunnat ha förut, för jag har aldrig kunnat hålla liv i något när jag har rest runt så.

Det är numer många strängar Britt Bohlin har på sin lyra efter riksdagsuppdrag, att ha varit landshövding och lett Nordiska rådet. Nu har hon hand om Trafikverket med vägar, tåg och färjor, bland annat. Därtill ska hon utreda postdistributionens framtid, se över skyddsrumsfrågan och är ordförande för turistbolaget Visit Dalsland.
Det är numer många strängar Britt Bohlin har på sin lyra efter riksdagsuppdrag, att ha varit landshövding och lett Nordiska rådet. Nu har hon hand om Trafikverket med vägar, tåg och färjor, bland annat. Därtill ska hon utreda postdistributionens framtid, se över skyddsrumsfrågan och är ordförande för turistbolaget Visit Dalsland. Foto: Christer Wik
Det är numer många strängar Britt Bohlin har på sin lyra efter riksdagsuppdrag, att ha varit landshövding och lett Nordiska rådet. Nu har hon hand om Trafikverket med vägar, tåg och färjor, bland annat. Därtill ska hon utreda postdistributionens framtid, se över skyddsrumsfrågan och är ordförande för turistbolaget Visit Dalsland.
Det är numer många strängar Britt Bohlin har på sin lyra efter riksdagsuppdrag, att ha varit landshövding och lett Nordiska rådet. Nu har hon hand om Trafikverket med vägar, tåg och färjor, bland annat. Därtill ska hon utreda postdistributionens framtid, se över skyddsrumsfrågan och är ordförande för turistbolaget Visit Dalsland. Foto: Anna Nyberg

Artikeltaggar

Britt BohlinDalslandJämtlands länNordiska rådetNyheterÖstersunds kommunPostnordSocialdemokraternaTrafikverketVisit DalslandVisita

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.