Hoppa till huvudinnehållet

Årets Företagarpris till ”förträffliga ambassadörer för bygden”

Publicerad:
Reporter Britt-Marie Erlandsson
Britt-Marie Erlandsson
britt-marie@dalslanningen.se
Årets Företagare i Bengtsfors 2021. Anders och Marie Berger med diplom som flankeras av från vänster Näringslivs- och tillväxtutvecklare Jeanette Lindh Svanqvist, Företagarnas ordförande Stephanie Brodeur Flink samt till höger kommunstyrelsens ordförande Stig Bertilsson.
Årets Företagare i Bengtsfors 2021. Anders och Marie Berger med diplom som flankeras av från vänster Näringslivs- och tillväxtutvecklare Jeanette Lindh Svanqvist, Företagarnas ordförande Stephanie Brodeur Flink samt till höger kommunstyrelsens ordförande Stig Bertilsson. Foto: Britt-Marie Erlandsson

Marie och Anders Berger korades till Årets Företagare i Bengtsfors kommun 2021 och berättade om den positiva tid de upplever i Bengtsfors centrum för tillfället.

De två syskonen driver Familjeföretaget Bergers lek- och bosättning – ”ett företag som alltid legat i framkant och utvecklats i enlighet med den rådande tiden. Det senaste tillskottet är övertagande av Skohörnan”.

Denna butik hänger numer i hop med familjeföretaget Hans&Hennes som man driver sedan några år.

Årets Företagare i Bengtsfors 2021 Anders och Marie Berger. – Det var överraskande. Det är 30 år sedan pappa fick det, sa Anders Berger.
Årets Företagare i Bengtsfors 2021 Anders och Marie Berger. – Det var överraskande. Det är 30 år sedan pappa fick det, sa Anders Berger. Foto: Britt-Marie Erlandsson

I motiveringen står också att Marie och Anders ”brinner för utvecklingen i Bengtsfors centrum och handel och att de är förträffliga Bengtsforsambassadörer för besökare och andra kontakter”.

– Det var överraskande. Det är 30 år sedan pappa fick det, sa Anders och berättade lite ur företagets historia som egentligen hade sin början redan 1901 genom hans farfar som var plåtslagare, och sedan drevs av Erik Berger.

Utmaningar

Anders och Marie kom in i bilden på 1980-talet då familjen drev Bergers Bosättningsaffär och de har varit med om flera utmaningar.

– Den största utmaningen var att klara av befolkningsminskningen, pandemin klarade vi också. Så positivt som det varit sedan i våras har vi inte upplevt i vårt arbetsliv. Det har varit väldigt roligt, det känns väldigt positivt nu, sa en glad Anders Berger.

”Tror på vår bygd”

Kommunalrådet Stig Bertilsson gratulerade från kommunens sida.

– Marie och Anders är själva sinnebilden för den lokala handeln. Företaget har funnits länge och har expanderat. De tror på vår bygd och har framgång, sa han och talade även om vikten av en lokal företagarförening och gladdes åt ett allt bättre samarbete i Bengtsfors.

Jeanette Lindh Svanqvist, Näringslivs- och tillväxtutvecklare lade till att Marie och Anders Berger inte bara är Bengtsforsambassadörer utan även ambassadörer och inspiration för ungdomar. Hon redogjorde för en enkät som gjorts bland kommunens åttondeklassare där 60 procent svarade att de kunde tänka sig bli egenföretagare.

Artikeltaggar

Anders BergerBengtsforsBergers bosättningsaffärErik BergerFöretagarnaFöretagarna BengtsforsJeanette Lindh SvanqvistNyheterRosellmagasinetStephanie Brodeur FlinkStig Bertilsson

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.