Hoppa till huvudinnehållet

Budgeten klubbad – så mycket höjs skatten

Publicerad:
Reporter Johan Lindahl
Johan Lindahl
johan.lindahl@dalslanningen.se
På onsdagskvällen klubbades budgeten för de kommande fyra åren. Centern och Liberalernas förslag, med kommunstyrelseordförande Tobias Bernhardsson i spetsen, vann.
På onsdagskvällen klubbades budgeten för de kommande fyra åren. Centern och Liberalernas förslag, med kommunstyrelseordförande Tobias Bernhardsson i spetsen, vann. Foto: Helena Lindgren

Den stora beslutsfrågan när Färgelanda kommunfullmäktige höll möte på onsdagskvällen var vilken budget som skulle klubbas igenom. Och det blev till slut C och L:s förslag som innebär att skatten höjs med 65 öre.

– Det här skapar tid för att ställa om, sa kommunstyrelsens ordförande Tobias Bernhardsson (C).

Det var Socialdemokraternas och de styrande partierna Centerpartiet och Liberalernas budgetförslag som stod mot varandra på onsdagskvällens fullmäktige.

Budget 2022: S vill höja skatten med en kronaBudget 2022: C och L vill höja skatten med 65 öre

SD och M hade inga egna förslag, men yrkade på att skjuta på beslutet. Man ansåg att underlaget för de andra förslagen var för tunna och budgetprocessen för dålig.

– Jag känner mig osäker och vill skjuta på beslutet till november, som vi gjort de två tidigare åren, sa Jörgen Andersson (SD).

Moderaternas Linda Jansson utvecklade dock kritiken.

– Vi har inte underlag att fatta ett beslut om budget här idag. Ni vill höja skatten utan att egentligen veta vilket behov vi har. Jag är förvånad över hur ni har fått fram alla dessa siffror.

12 miljoner kronor

Men det blev ändå C och L:s budget som klubbades. Därmed höjs den kommunala skatten med 65 öre för att framtidssäkra skolorna och förstärka äldreomsorgen med utökade medel, totalt 12 miljoner kronor. Den totala skatten i Färgelanda hamnar på 34,39 procent. Jämförelsevis har Bengtsfors 34,40 och Dals-Ed 34,69.

– Det här skapar tid för att ställa om. Det är det vi kommer att behöva göra i välfärden. Vi behöver ta fram nya arbetssätt och skapa en kommun med bättre styrning och ledning samt förbättrad arbetsmiljö. Sedan är ambitionen att sänka skatten igen, sa kommunstyrelsens ordförande Tobias Bernhardsson (C).

SD och M avstod från att delta i beslutet.

Artikeltaggar

CenterpartietFärgelandaFärgelanda kommunJörgen AnderssonLinda JanssonPolitikTobias Bernhardsson

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.