Hoppa till huvudinnehållet

Häktningar hävs i Bäckeforsdramat: ”De är fortsatt misstänkta för brott”

Publicerad:
Reporter Conny Hultgren
Conny Hultgren
conny.hultgren@dalslanningen.se
Häktningarna hävs nu mot de båda män som suttit häktade misstänkta för försök till grov misshandel efter en uppmärksammad händelse i Bäckefors natten mot den 10 september.
Häktningarna hävs nu mot de båda män som suttit häktade misstänkta för försök till grov misshandel efter en uppmärksammad händelse i Bäckefors natten mot den 10 september.

Åklagaren beslutar nu att häva häktningarna mot de två män som suttit häktade misstänkta för försök till grov misshandel efter en uppmärksammad händelse i Bäckefors natten mot den 10 september.

– En av de båda männen avtjänar ett fängelsestraff för ett annat brott och den andre är försatt på fri fot. Ingen av dem är längre häktad för ärendet i Bäckefors. Men de är fortfarande misstänkta för brott och utredningen fortsätter. Anledningen till att jag väljer att häva häktningarna är att risken för att de påverkar utredningen minskat, säger kammaråklagare Daniel Veivo Pettersson.

När det gäller de båda fortfarande misstänkta männen är den ene född 1978 och bosatt i Mellerud och den andre född 1990 och bosatt i Åmål. Det är den senare som avtjänar ett fängelsestraff för ett annat brott.

”Bevisläget är relativt gott”

Trots beslutet att häva häktningen menar Daniel Veivo Pettersson att utredningen har gått framåt och han ser optimistiskt på fortsättningen.

– Vi inväntar analysbesked från teknikerna på NFC (Nationellt Forensiskt Centrum) och kommer att hålla fortsatta förhör med en del personer. Jag kommer att fatta beslut inom det närmaste när det gäller samtliga misstänkta. Det handlar om totalt fem misstänkta personer. Jag bedömer att bevisläget är relativt gott. Vi har fått svar på en del frågor vi haft.

Vad säger du om den tidigare uppgiften att skulle ha handlat om ett skottdrama eller att en yxa skulle ha kastats in genom en bilruta?

-- Jag säger som tidigare att misstankarna om att det skulle ha varit ett skottdrama har försvagats och att misstanken nu handlar om försök till grov misshandel. När det gäller yxa eller andra föremål är det inget jag kan kommentera.

Nattligt brottsdrama

Bakgrunden till det hela är en händelse som inträffade natten mot den 10 september i Bäckefors. Enligt de inledande uppgifterna från polisen handlade det om att ett antal personer i två bilar började skjuta mot en tredje bil parkerad vid en diffust nämnd plats, kallad Bäckeforsparken i Bäckefors. Ingen kom till skada i samband med skjutningen.

Polisen kunde senare gripa fem personer misstänkta för grovt vapenbrott och försök till grov misshandel. Senare släpptes tre av dem.

Två män häktades misstänkta för försök till grov misshandel. Båda männen har nekat till brott. Nu har alltså häktningen mot de båda männen hävts.

Åklagaren begär och får förlängd åtalstid för häktade i BäckeforsdramatTvå män häktade – misstankar om skottdrama försvagade

Artikeltaggar

Brott & blåljusBäckeforsDaniel Veivo PetterssonHäktningarNFC

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.