Tankar inför helgen: Tacksägelsedagen

Familj
PUBLICERAD:
Berit Scott skriver inför Tacksägelsedagen i Tankar inför helgen.
Foto: Privat
Har du sagt tack i dag? Har du tackat någon?

Så ofta tar vi bara varandra för givet och så tänker vi inte på att använda detta lilla vackra ord: tack. Visst har vi mycket att vara tacksamma över. Jag tror att du som läser Dalslänningen i dag, du har ett hem, du har mat på bordet, du har någon form av inkomst så du har haft råd att betala din prenumeration på Dalslänningen och den inkomsten räcker till mer än tidningen, mat, hyra, elräkningen, tänk bara det – när du trycker på strömbrytaren så tänds ljuset, eller så blir spisen varm så du kan laga din mat, eller du kan koka ditt kaffe, och för att göra det så har du först vridit på vattenkranen och det kom vatten. Är du tacksam för att du har vatten och värme där du bor? Och när något krånglar så kommer elektrikern eller rörmokaren, har du visat tacksamhet för att de kunde hjälpa dig?

Visst, du får betala dem, men att ändå visa tacksamhet för jobbet de gör, har du tänkt på det?

När jag var barn och gick i lågstadiet där hemma i byn, så fick jag lära mig att alltid säga tack för maten till tant Linnea som serverade maten. Visst, det var hennes jobb, men jag hörde senare att det ändå betydde mycket för henne, när de barn som gjorde det, sa tack för maten.

På söndag är det Tacksägelsedagen. Kanske att vi alla skulle tänka lite extra på att visa vår tacksamhet då, men inte bara då, varför inte låta varje dag bli en tacksägelsedag.

Förr, kanske även i vissa sammanhang fortfarande, men jag tror det var vanligare förr, så firade man denna dag i kyrkan genom att ta med sig av det som trädgården gett av frukt, grönsaker, rotfrukter. Man la detta på altaret framme i kyrkan. Detta var ett sätt att tacka Gud för årets skörd. Gud hade gett sol och regn och nu tackade man för skörden genom att ta med sig av den till kyrkan, just denna söndag.

Dessa skördefester är ett sätt att visa sin tacksamhet på till Gud. Gud är värd vårt tack. Tänk om du när du läst dessa rader skulle tacka Gud för att du har ögon att se med så du kunnat läsa dessa rader, tänk om du skulle tacka för att du vaknade också denna morgon, du hade mat i kylskåpet så du fick din frukost, och du som har familj, tacka Gud för din man/hustru, för dina barn, för dina föräldrar, för vänner, för ett jobb, för en bostad, för …. Kanske skulle vi ta det som en uppmuntran att varje kväll tacka för fem saker som vi varit med om under dagen som vi kan tacka för, eller fem personer som står oss nära, eller fem personer som vi mött eller pratat med under dagen, eller bara en person som just denna dag betytt nåt speciellt för oss…...

Visst har vi mycket att vara tacksamma över.

Och, en sak till, det är ju så att den som är tacksam mår så mycket bättre. Det är faktiskt så att forskare upptäckt att människor som har en livsinställning av tacksamhet, är mindre sjuka, och att den som klagar, bli bitter och så vidare, drabbas oftare av sjukdom.

Så låt oss vara tacksamma, låt oss inte glömma detta lilla ord: Tack! Att tacka varandra och att tacka Gud!

Berit Scott, Equmeniakyrkan Dals-Ed

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.