Hoppa till huvudinnehållet

Sjuksköterska anmäls för vaccinkritik: ”En bluff för att styra folket”

Publicerad:
Reporter Conny Hultgren
Conny Hultgren
conny.hultgren@dalslanningen.se
En legitimerad sjuksköterska i norra Dalsland anmäls till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, för att vara öppet kritisk mot coronavaccinerna.
En legitimerad sjuksköterska i norra Dalsland anmäls till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, för att vara öppet kritisk mot coronavaccinerna. Foto: Erik Mårtensson/TT

En legitimerad sjuksköterska i norra Dalsland anmäls till Inspektionen för vård och omsorg, IVO. Enligt anmälaren ska sjuksköterskan vara öppet kritisk mot coronavaccin och ska ha spridit information om att "covid-19 är en bluff för att styra folket".

Den anmälda sjuksköterskan själv nekar till anklagelserna, men menar samtidigt att "var och en måste själv få bestämma över sin kropp".

Enligt anmälaren, som själv ska vara anställd inom vård och omsorg, ska sjuksköterskan ha menat att "vaccin och vaccinpass är onödigt och kränkande".

När Dalslänningen ringer upp den anmälda sjuksköterskan blir hon förvånad över anmälan.

"Jag blir lite chockad"

– Det är inget jag känner till och jag blir lite chockad. Och vad jag tycker och inte tycker i den här frågan är naturligtvis inget jag pratar om på mitt jobb.

Vilken är din åsikt när det gäller vaccinering av covid-19?

– Jag tycker att alla ska ha rätt att bestämma över sin egen kropp och kunna bestämma vilka medicinska behandlingar man ska ha. I en demokrati håller man inte på med tvång.

Tycker du att det fel att vaccinera sig?

– Jag vill inte förespråka något. Det enda jag kan säga är att jag har stött på patienter som har fått biverkningar av vaccinet, både allvarliga och mindre allvarliga. Och det har varit patienter som har varit fullt friska.

"Väldigt tråkigt"

Sjuksköterskan menar vidare att frågan om vaccinering snarast måste ställa till smittskyddsläkare.

– Men det har varit en hetsig diskussion och det här är något som lett till flera fall av psykisk ohälsa och det är väldigt tråkigt.

Vad säger du om IVO-anmälan mot dig?

– Den som anmält mig vill skrämma eller svartmåla mig. Det är inte sant det som påstås, utan ett påhopp, säger sjuksköterskan.

Vaccin mot covid-19

Folkhälsomyndigheten skriver på sin hemsida: "Vaccinerna som används i Sverige är säkra och väl beprövade. Vi vet att vaccinationerna skyddar effektivt mot allvarlig sjukdom. Även du som redan har haft covid-19 får ett bättre skydd under längre tid om du vaccinerar dig. Inget vaccin skyddar alla till hundra procent. Därför är det förväntat att vissa som blivit vaccinerade ändå får covid-19. Några kan också bli smittsamma utan att ha symtom. Det gäller alla vacciner och inte bara de mot covid-19. Om du som är vaccinerad blir sjuk i covid-19 får du oftast bara en lindrig sjukdom."

Källa: Folkhälsomyndigheten

Artikeltaggar

CoronavirusetDalslandIvoPandemiVaccinationVård och omsorg

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.