Ledare: Vem väljer Färgelanda, Bengtsfors eller Dals-Ed?

Ledare
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
En skattekrona låter kanske inte så mycket, men för ett normalhushåll kan det innebära åtskilliga tusen kronor mindre i disponibel inkomst per år.
Foto: Sveriges riksbank
Skatterna har hamnat i fokus när nu ansträngda Färgelanda vill höja skatten med 65 öre eller till och med en krona som Socialdemokraterna föreslår.

Skälet är framförallt höga kostnader för skolan. Betydligt högre i Färgelanda än i de Dalsländska grannkommunerna visar färsk statistik. Men skatteproblematiken är i stort sett lika i hela Dalsland.

Den för små kommuner ohållbara situationen att leva upp till skolans allt högre krav och behov diskuterades i en ledare på denna sida nyligen. Responsen på den blev positiv och det tackar vi för. Speciellt människor som arbetat eller arbetar inom utbildningssektorn såg tydligt ett behov av en förstatligad skola.

Nu har problemet blivit mer konkret för de hushåll i Färgelanda som lär få punga ut med åtskilliga tusenlappar i extra skatt per år för att täcka underskotten.

Färgelanda kommun som dragits med stora bekymmer höjer troligen skatten med 65 öre för att klara främst kostnaderna för skolan. Häromdagen föreslog (S) dessutom en höjning med 1 krona.

Det sätter kommunen i samma division som övriga Dalslandskommuner, även om Dals-Ed historiskt sett stuckit ut med rekordhög skatt i riket. Nu är den 34,69 och Bengtsfors har 34,40. En symbolisk ettöring mer än vad Färgelandas majoritet föreslår.

Färgelandas invånare får sannolikt snart betala 34 kronor och 39 öre i samlad skatt för varje hundralapp man har att leva på. Ändamålet skolan må vara viktigt, men frågan som ställs på sin spets är varför orättvisorna i skatteuttag ska vara så stora i Sverige. I synnerhet som de verksamheter som slukar pengar - skola och social omsorg - torde och skall vara relativt lika i landet.

I jämförelse har många välmående kommuner en skatt runt 30 kronor. Utan att jämföra med Vellinge och Danderyd, så kan vi ta lilla Örkelljunga med ungefär 10 000 invånare. En ganska okänd liten ort där det verkar som om alla invånare vunnit på Postkodlotteriet. Skatten är 30 kronor och 24 öre. Skillnaden mot att bo i Färgelanda blir därmed beroende på om skatten höjs 65 öre eller en krona, minst 4 kronor och 15 öre mer i plånboken på varje hundralapp. Eller 4 150 kronor mer per intjänade 100 000 kronor i lön. Så mycket skiljer det. Det är ganska mycket pengar för de flesta. För många normalinkomsttagare är det över 12 000 kronor per år.

Man kan ha vilken uppfattning man vill om nivån på skatter, men ständiga höjningar som skapar olikheter riskerar på sikt att leda till ett kommunernas "B"-lag som tappar i attraktivitet när folk inte vill flytta dit. Helt enkelt för att det svider för mycket i plånboken vilket på sikt även urholkar skatteunderlaget i en kommun. Det är olyckligt att skolan får bära hundhuvudet för den utvecklingen.

Thomas Wallin

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.