Ledare: Allt på en gång...

Ledare | Coronaviruset
PUBLICERAD:
Lång kö för att komma in på nattklubben Etagé på Stortorget i Malmö när de sista coronarestriktionerna släpptes den 29:e september 2021.
Foto: Johan Nilsson/TT
Så kom den för många efterlängtade dagen 29 september när pandemirestriktionerna förbyttes i kraftiga lättnader.

Självklart är det skönt om vardagen kan gå mot det normala, men att fira öppnandet överdrivet vidlyftigt samtidigt som en smittsam sjukdom finns kvar i samhället är verkligen inte att rekommendera. Rapporterna från i någon mån urspårat firande i vissa städer imponerar inte.

Att det samtidigt presenteras uppgifter om att effekten av vacciner inte är speciellt långvarig är också oroande, även om man kan spekulera i en tanke bakom att offentliggörandet sker samtidigt som lättnader införs.

En sak att ta på stort allvar är att vård- och omsorgspersonal  redan oroas av att smittspridning ska ta fart. De om någon borde veta. En annan faktor är att många fortfarande är ovaccinerade. De som inte vaccinerats utan giltiga skäl borde definitivt vara försiktiga med att vistas ute i folkmassor.

Huruvida dessa personer framöver ska tillåtas arbeta inom offentlig sektor där kontakten med utsatta grupper kan vara stor, blir ett delikat problem för beslutsfattarna att lösa.

De närmaste dagarna ser det ut att arrangeras fler saker än på mycket länge i Dalsland och annorstädes. Kultur, föredrag, idrott är några evenemang. Givetvis roligt, men man får lätt intrycket av att det uppdämda behovet leder till att lite för mycket arrangeras nästan samtidigt då "proppen går ur". Med människor som samlas, eller besöker flera evenemang finns risken att smittspridningen tar fart igen.

Vi får se hur det går i denna glädjefas men försiktighet i ett läge som de närmaste veckorna är allt att rekommendera.

Thomas Wallin

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.