Hoppa till huvudinnehållet

Klang och jubelfest när Lerdals kyrka firade 250 år

Publicerad:
Sigge Widekärr var glad över att kyrkan kunde vara öppen för så många besökare efter restriktionerna om allmänna samlingar.
Sigge Widekärr var glad över att kyrkan kunde vara öppen för så många besökare efter restriktionerna om allmänna samlingar. Foto: Tommy Lofgren

Det firades födelsedag i Lerdal med en klang och jubelfest i söndags. Klangen stod en grupp inhyrda musiker för. Jubelfesten ägnades Lerdals kyrka, som fyllde 250 år.

- Det är härligt att höra ett sorl i kyrkan igen, konstaterade en glad kyrkoherde Sigge Widekärr, när han hälsade välkommen till jubileumsgudstjänsten.

Närmare 60 personer besökte Lerdals kyrka under 250-åsrsjubileet.
Närmare 60 personer besökte Lerdals kyrka under 250-åsrsjubileet. Foto: Tommy Lofgren

Närmare 60 personer hade tagit plats i kyrkbänkarna, ett antal som hade varit otänkbart bara för en vecka sedan innan restriktionerna för allmänna samlingar slopats.

Musik och sång

En grupp musiker och sångare bestående av Anna-Lena Hedlund, Lars Wallin och Ingemar Stjerndahl gjorde jubileumsgudstjänsten extra pampig genom sin medverkan.

Musiker under jubileumsgudstjänsten var Anna-Lena Hedlund, Ingemar Stjerndahl och Lars Wallin.
Musiker under jubileumsgudstjänsten var Anna-Lena Hedlund, Ingemar Stjerndahl och Lars Wallin. Foto: Tommy Lofgren

I sin predikan tog Sigge Widekärr upp kyrkans närvaro och betydelse i bygden.

– Hembygdens kyrka är något speciellt. Utsmyckningar i kyrkorummet, gravarna på kyrkogården kan berätta om människorna som levt och verkat här tidigare. Allt detta blir till en bro över generationerna, sa han bland annat.

Sigge Widekärr predikade om hembygdens kyrka.
Sigge Widekärr predikade om hembygdens kyrka. Foto: Tommy Lofgren

Annat att göra

Efter jubileumsgudstjänsten kunde besökarna ta del av flera aktiviteter. De kunde gå en tipspromenad inne i kyrkorummet. En tavla med tidslinjer stod redo att fyllas på.

Den har tre tidslinjer, bland annat om kyrkan från tillkomsten fram till nu och en där dagens församlingsbor kan bidra till med uppgifter om sina äldre släktingar. Tavlan är ett pågående projekt.

Det fanns också ett antal mässhakar utställda intill predikstolen att titta på. Några äldre och andra nyare som används idag.

Många bidrog till Lerdals kyrkas 250-årsjubileum. Marianne Eriksson, var en av kyrkvärdarna och hade också varit med och bakat till kaffebordets frestelser.
Många bidrog till Lerdals kyrkas 250-årsjubileum. Marianne Eriksson, var en av kyrkvärdarna och hade också varit med och bakat till kaffebordets frestelser. Foto: Tommy Lofgren

Inför 250-årsjubileet hade många varit engagerade på olika vis. Inte minst med att baka kaffebröd och bre smörgåsar till kaffet som serverades efter gudstjänsten. Tack vare serveringen kunde besökarna stanna kvar i kyrkan lite längre.

Gamla tider berättar

Historia är intressant och lärorikt. Förr i tiden förenades andligt och världsligt i kyrkan på ett annat sätt än vad vi är vana vid idag. Det var plats där bygdens folk samlades för avhandla viktiga beslut rörande markärenden, skolan, byggnader och annat. Det gällde också kyrkan i Lerdal.

Lerdals kyrka invigdes den 29 september 1771. Det har funnits en medeltida träkyrka på samma plats. Den stod kvar parallellt med den nya kyrkan en tid. Gamla handlingar visar att den så småningom revs och köptes för 56 Daler av Jacobi Lerdal’n.

Bygget av dagens kyrka tog lång tid eftersom församlingsborna envisades med att göra allt jobb själva. Det irriterade prosten.

– Han varnade för att de ådrog sig Guds vrede över sitt eget arbete genom att dra ut på tiden med kyrkbygget, berättade Sigge Widekärr.

I 250 år har Lerdals kyrka var ett nav i bygden.
I 250 år har Lerdals kyrka var ett nav i bygden. Foto: Tommy Lofgren

Madonnan saknas

Men kyrkan saknar en viktig del. Det är träskulpturen från 1300-talet Madonna med Jesusbarnet. Den stals vid ett inbrott sommaren 1990.

Däremot finns nattvardskalken från 1771 kvar och används, som vid söndagens nattvardsgång.

– Visst är det häftigt att vi dag ger nattvardsvinet ur samma kalk som man gjorde när kyrkan invigdes, sa Sigge Widekärr.

Kantor under gudstjänsten var Eva Andersson och kyrkvärdar Christina Gustafsson och Marianne Eriksson.

Sigge Widekärr är kyrkoherde i Färgelanda pastorat.
Sigge Widekärr är kyrkoherde i Färgelanda pastorat. Foto: Tommy Lofgren

Artikeltaggar

Anna-Lena HedlundEtik och religionIngemar StjerndahlJubileumLars WallinLerdalLerdals kyrkaNyheterSigge Widekärr

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.