Hoppa till huvudinnehållet

Lokalt företag i unikt skogsprojekt: ”Troligen först i världen”

Publicerad:
Det Edsbaserade företaget Svensk Skogsservice medverkar i en unik kraftledningsröjning. Bilden har inget med det aktuella projektet att göra. Foto: Tomas Arlemo

Det Edsbaserade företaget Svensk Skogsservice medverkar i en storskalig kraftledningsröjning. Det som är unikt är att de endast använder sig av eldrivna röjsågar.

– Troligen är vi först i världen med ett projekt i den här storleken, säger Joakim Gustafsson, vd vid företaget.

Projektet inleddes i mitten av juni och genomförs på delar av Svenska kraftnäts stamnät. Jämtlandsbaserade Ansjö Skog och Markkonsult är projektledare och det är det Edsbaserade företaget Svensk Skogsservice som gör arbetet. Fem anställda jobbar i fält med projektet.

På en sträcka mellan Trollhättan till Hedekas röjer de ett område på cirka 230 hektar. Inte direkt ett unikt uppdrag i sig, men det är det första projektet i sitt slag utifrån aktuell storlek som använder eldrivna motorsågar och röjsågar.

Joakim Gustafsson berättar att företaget har använt sig av eldrivna hjälpmedel sedan 2017.

– Speciellt vid vissa punkter, till exempel vid hästgårdar. Eftersom den eldrivna motorsågen är tystare är risken för att skrämma djuren mindre.

Dock har företaget inte använt sig av eldrivna redskap i den omfattning som de gör i projektet.

– Vi har i regel haft med oss ett extra batteri i en ryggsäck, men när de tagit slut har vi använt oss av andra redskap. I det här projektet använder vi eldrivna verktyg till 100 procent, säger Joakim Gustafsson.

Och det innebär vissa utmaningar.

Specialanpassad bil

Företaget har, med hjälp av ett annat Edsbaserat företag, byggt om en av bilarna för att nattetid kunna ladda alla batterierna i en specialanpassad elterminal som kopplas till ett trefas-uttag.

Ju hårdare och grövre träd det är, vilket främst förekommer i den södra delen av projektet, ju mer batteri drar det.

– I den norra delen använde vid oss av upp mot 60 batterier per dag. Men i den södra, där vegetationen var annorlunda, kom vi upp till cirka 70 batterier per dag.

I dagsläget är de eldrivna motorsågarna inte lika kraftfulla som de som drivs med fossilt bränsle, samt att de är en dimension klenare, vilket innebär att arbetet tar längre tid.

Joakim Gustafsson.
Joakim Gustafsson.

– Jag tror att tillverkarna är lite ställda över hur fort efterfrågan inom skogsbranschen har skett när det gäller eldrivna redskap, men det jobbas febrilt på att ta fram en mer kraftfulla och bättre anpassade sågar och jag tror att den biten kommer att lösas med raketfart.

I slutet av oktober ska arbetet vara klart och Joakim Gustafsson har kommit fram till vissa slutsatser.

– En eldriven röjsåg innebär att det blir mindre buller och de är lättare att starta. Förhoppningsvis är det ju även mer miljövänligt, någonstans i produktionskedjan sker det ju såklart utsläpp, men troligen blir det väl mindre i alla fall och det blir ju mindre utsläpp i driften. Det krävs att man anpassar till var man ska använda eldrivet, men i stort har det fungerat bra.

Problem att ladda

Dock finns det fortfarande en nöt att knäcka.

– Vi ser en stor utmaning i att få laddningen att fungera. Det fungerar bra i dag när de som är ute på jobb utgår från Ed, men frågan är hur vi löser det när vi ligger ute på jobb. Där river vi oss i huvudet för.

Artikeltaggar

EdElJoakim GustafssonNäringslivSkogSkogsbruk

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.