Hoppa till huvudinnehållet

Insändarsvar: Vi kommer att driva på pensionerna

Publicerad:
Paula Holmqvist (S) är riksdagsledamot för Fyrbodal och bosatt i Dals-Ed.
Paula Holmqvist (S) är riksdagsledamot för Fyrbodal och bosatt i Dals-Ed. Foto: Tommy Löfgren

Svar på inlägg i pensionsdebatten i Dalslänningen från Nils Alexandersson, Jerker Johansson, Ann-Christine och Stig Engdahl och Stig Gustavsson.

Insändare: Kränkande att vi får noll kronor i pensionstilläggInsändare: Fel att försvara pensionsorättvisornaPensionärer kritiska till tillägg: ”Ett slag under bältet”Insändare: Röstfiske bakom utspelet?

Allt för många i Sverige har för lite i pension. Det vill vi socialdemokrater ändra på.

Jag som Socialdemokrat tycker det är självklart att pensionerna måste höjas. Inte minst för kvinnor som över lag får lägre pension än män. Har man varit med och byggt Sverige starkt ska man också ha en rimlig pension.

Detta var en av mina drivkrafter när jag valde att engagera mig politiskt. Som facklig företrädare i Kommunal såg jag hela tiden den orättvisa som fanns för framförallt kvinnor i kvinnodominerade yrken där man inte fått möjligheten att jobba heltid, eller jobb med låga löner. När Alliansen genomförde den politik som fick stora konsekvenser för pensionärer, sjuka och arbetslösa så blev jag heligt förbannad! De trodde på riktigt att människor blev friska om de fick sämre villkor, de arbetslösa skulle få jobb om a-kassan försämrades, och att föra in jobbskatteavdrag fick ju stora konsekvenser för pensionärerna som då fick en högre skatt än de som jobbade. Vi har nu avskaffat den så kallade ”pensionärsskatten” som alliansen införde!

På påståendet/frågan om valfläsk och röstfiske. 2018 gick vi socialdemokrater till val på att höja pensionerna så det är ett av våra vallöften som också infriats, trots att vi har 60 procent högermajoritet i riksdagen. För att vi ska kunna leverera ännu mer behöver vi fler som röstar på oss.

2020 höjde vi pensionen för dem med allra lägst pensioner. Det gjorde vi genom höjd garantipension och stärkt bostadstillägg. Därefter har vi drivit på för att få igenom ett pensionstillägg för dem, som trots ett långt arbetsliv, har låga pensioner. Detta var vårt vallöfte, nu blir det verklighet. Höjningen berör som sagt personer som har mellan 9 000 och 17 000 kronor i månaden i allmän pension. Det handlar om personer som slitit ett helt yrkesliv. Lastbilschaufförer som levererat mat till våra butiker. Undersköterskor som sett till att vården och omsorgen fungerar både i vardag och kris, och många fler. Som mest är höjningen 600 kronor i månaden för vissa grupper.

Varför 9 000 till 17 000? Bakgrunden till beslutet är att det så kallade respektavståndet behöver öka. Med respektavstånd brukar avses skillnaden i pension mellan den som arbetat mycket litet eller inte alls och den som arbetat heltid i fyrtio år i ett låglöneyrke. Pensionssystemets grundskydd i form av garantipension och bostadstillägg syftar till att ge en rimlig levnadsstandard för personer med låg eller ingen inkomstgrundad pension. Pensionsgruppen var överens om att år 2021 höja pensionerna genom en ny förmån, ett pensionstillägg, som ska betalas ut av Pensionsmyndigheten tillsammans med övrig allmän pension. Pensionsgruppen är även överens om att fortsätta diskussioner om en långsiktig gemensam lösning för höjda pensioner.

På frågan varför man fått besked om att man inte är berättigad pensionstillägget beror på att alla blir prövade mot förmånen av pensionsmyndigheten. Det är kutym och likaså att sen skicka ut ett beslut. Det är också en konsekvens av att man inte ska behöva ansöka om tillägget utan få det automatiskt. Med ansökningsförfarande hade bara berörda fått info.

När det gäller frågan om höjning av pensionsåldern så är det också en överenskommelse i pensionsgruppen. Höjningen baseras på att arbetslivet måste bli mer hållbart och successivt förlängas i takt med att medellivslängden ökar.

De som har allra lägst pensioner behöver ytterligare förstärkningar. I kommande budget föreslår vi därför höjt bostadstillägg. För en ensamstående pensionär med höga boendekostnader kan det innebära upp till 450 kronor mer per månad. Dessutom har vi föreslagit en ny trygghetspension för dig som slitit ut dig i arbetslivet och har nära till pensionen. Den ger ekonomisk trygghet till dig som inte kan arbeta hela vägen till pensionen och därför behöver ta ut ålderspensionen i förtid vilket idag leder till en livsvarigt lägre pension.

Vi kommer fortsätta att driva på för högre pensioner. Vi vill som nästa steg höja pensionsavgiften så att det kommer in mer pengar till pensionssystemet. I dagarna betalades som ni vet det nya pensionstillägget ut, ett steg på vägen mot vårt mål om att alla ska få ut minst 70 procent av sin slutlön.

Pensionen ska vara något att se fram emot och ett långt arbetsliv måste lämna tydliga avtryck i pensionskuvertet. Nu tas ett viktigt steg på vägen, men vi har en bra bit kvar.

När det gäller rätten till garantipension, stärkt bostadstillägg, bostadsbidrag och andra former av bidrag så hoppas jag att alla som har rätt till dessa aldrig känner att det är något man inte vill ha, eller känslan av att inte vilja leva på bidrag. Detta är en del av vårt välfärdsystem som vi ska vara stolta över.

För mig som Socialdemokrat är det självklart att alla som varit med och byggt vårt land ska få en rimlig pension och en trygg tid som pensionär. Det handlar om rättvisa.

När det gäller påståendet om ”klåfingriga politiker som får full pension efter 12 års tjänstgöring”. Det gjordes en förändring 2014. För de ledamöter som valdes in i riksdagen för första gången 2014 gäller ett ekonomiskt omställningsstöd och omfattas alltså inte av reglerna om inkomstgaranti som de som är invalda tidigare än 2014. Så, jag och alla mina kollegor som valdes in 2014 kommer att omfattas av det nya systemet.

På kommentaren ”Man kan verkligen fråga sig, vem som bidragit mest till att bygga Sverige starkt: Paula Holmqvist eller Sveriges bönder?”. På den kommentaren vill jag bara svara att det finns nog ingen motsättning mellan mig och Sveriges bönder. Jag vet att jag bidragit genom att betala skatt alla år jag jobbat från det jag var 15 år, och fortsatt gör som riksdagsledamot. Jag vet också att Sveriges bönder bidragit och bidrar till att bygga vårt land starkt. Jag vet också att jag och alla våra medborgare bidrar och har bidragit på många andra olika sätt än att endast betala skatt. Men skatten är en viktig del i att bygga vårt land och vår välfärd stark. Det är min bestämda uppfattning.

Paula Holmqvist (S),

Riksdagsledamot för Fyrbodal

Artikeltaggar

InsändareJerker JohanssonKommunalPaula HolmqvistPensionPensionsmyndighetenStig Engdahl

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.