Insändare: Peter Heie borde veta att ambulanserna är ojämnt fördelade

Publicerad:
Ambulanstillgången i Fyrbodal är ojämnt fördelad, konstateras i inlägget liksom att körning på Dalsländska småvägar tar mer tid än på E6. Foto: Yvonne Åsell / SvD / TT

”Antalet ambulanser räcker”. Så lyder det hejiga uttalandet från NU-sjukvårdens ordförande Peter Heie i fredagens Dalslänningen.

Men verkligheten är en annan – ambulanstillgången inom det geografiska område som Peter Heije ansvarar för, Fyrbodal, är alltför ojämn och osäker för att kunna accepteras. Bland annat har delar av Dalsland och Orust inställelsetider som vida överstiger tiderna i mera centralt belägna kommuner.

NU-sjukvårdens ordförande efter kritiken: ”Antalet ambulanser räcker till"

2021 är det inte acceptabelt att tillgänglighet till snabb akutvård är beroende av var inom Fyrbodal man bor. I ett akut sjukdomsläge är tiden ofta är avgörande för överlevnad. För boende i norra Dalsland ska det givetvis vara lika tryggt att bo här som i andra delar av NU-sjukvårdens område.

Peter Heie känner väl till att ambulanstillgången i Fyrbodal är ojämnt fördelad. Även om olika stationer täcker upp och utövar passning för varandra så uppnås inte på en jämn resursfördelning. Otrygghet och väntetider är därför något som måste åtgärdas.

Till den ojämna resursfördelningen och de geografiska avstånden kommer faktorer som vägnätets standard och demografiska faktorer. Det tar naturligtvis mycket längre tid att köra ambulans på Dalslands småvägar än på E6 och andra större leder.

Med en äldre befolkning, som exempelvis i Dalslandskommunerna jämfört med Strömstad eller Trollhättan, blir ledtiderna längre och omständigheterna runt transporterna besvärligare och mera känsliga.

Med den situationen räcker det inte att konstatera att ”antalet ambulanser räcker”. Vi ser alltför ofta att så inte är fallet.

Vi förväntar oss därför att NU-sjukvården vidtar insatser som ger de utsatta områdena tillgång till akuta ambulanstransporter som är på samma nivå som övriga kommuner inom NU-sjukvården.

Regionens och därmed NU-sjukvårdens vision om ”jämlik vård” ska vara vägledande även i detta avseende!

Stig Bertilsson (M)

Kommunstyrelsens ordförande i Bengtsfors

Artikeltaggar

AmbulanssjukvårdDalslänningenInsändarePeter HeieStig BertilssonStrömstad

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare